fbpx
a
Is vrouwelijk leiderschap een misleidende term

In recente jaren is de term ‘vrouwelijk leiderschap’ steeds populairder geworden. Het lijkt wel alsof het een magische oplossing is voor organisatorische problemen.

Maar is deze term wel terecht, of suggereert het een scheiding die niet bestaat? In deze blog duiken we dieper in dit onderwerp en analyseren we waarom ‘vrouwelijk leiderschap’ een misleidende term kan zijn. 

Mijn ervaring in een ‘mannenwereld’ 

Toen ik jong was, begon ik mijn carrière in het leger, een wereld die over het algemeen als ‘mannelijk’ wordt beschouwd. Deze omgeving was competitief, hiërarchisch en gefocust op het behalen van doelen. Ja, ik ben gewend om te overleven (letterlijk en figuurlijk) in een mannenwereld. Sterker nog, ik voel me er heel erg in thuis. Ik ben een doener. Iemand die houdt van snelheid, daadkracht, efficiëntie en actie. 

Later werd ik managing director bij een groot bedrijf. Gedreven door de wil om te slagen, nam ik de kwaliteiten die ik had aangenomen in het leger mee en zocht ik krampachtig naar controle. Ik was doelgericht en gefocust op actie, eigenschappen die traditioneel als ‘mannelijk’ worden gezien. Helaas, dit leidde tot een burn-out. Dit was mijn wake-up call. 

Kenmerken van vrouwelijk leiderschap 

In de nasleep van mijn burn-out begon ik de waarde in te zien van wat vaak als ‘vrouwelijke’ kwaliteiten wordt beschouwd, zoals rust, verbinding en introspectie. Ik besefte dat deze kwaliteiten mijn leiderschap konden verrijken. Door mijn focus te verschuiven en mezelf de ruimte te geven om deze kwaliteiten te omarmen, vond ik een meer gebalanceerde en duurzame manier van leidinggeven.

De mythe van vrouwelijk en mannelijk leiderschap 

Wanneer we het hebben over ‘vrouwelijk’ en ‘mannelijk’ leiderschap, suggereren we dat er een fundamenteel verschil is tussen hoe mannen en vrouwen leiden. Echter, onderzoek laat zien dat er weinig bewijs is voor zo’n strikte scheiding. Het gaat niet om het geslacht, maar om een balans tussen verschillende kwaliteiten die ieder mens, ongeacht geslacht, bezit. 

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten hebben we allemaal 

Het is cruciaal om te begrijpen dat zowel mannen als vrouwen over ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ kwaliteiten beschikken. Leiderschap gaat over het erkennen en inzetten van deze kwaliteiten, om zo tot een evenwichtige en effectieve leiderschapsstijl te komen die authentiek is voor het individu. 

Naar een nieuwe definitie van leiderschap 

Waar ik alleen niet helemaal achter sta, is het feit dat een steeds groter wordende groep coaches zich alleen richt op vrouwelijke leiders. Programma’s voor vrouwelijke leiders schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Heel eerlijk, daar heb ik wel wat moeite mee. Niet omdat ik het vrouwen niet gun om verder te groeien in hun leiderschap. Verre van dat zelfs. Maar ik denk dat niet alleen vrouwen iets te doen hebben. 

Het gaat er niet om of je een man of een vrouw bent. Het gaat erom dat jij voldoende kwaliteiten of vaardigheden bezit. Zowel ‘vrouwelijke’ als ‘mannelijke’ kwaliteiten. 

Vrouwelijke leiderschapskwaliteiten zijn o.a.:

Empathisch, geduldig, reflectief, kwetsbaar, relatiegericht en creatief. 

Mannelijke leiderschapskwaliteiten zijn o.a.:

Assertief, besluitvaardig, competitief, doelgericht, gefocust op actie en zelfverzekerd.

Hoe kunnen we dit bereiken?

Aangezien vrouwen de vrouwelijke leiderschapskwaliteiten over het algemeen vaker van nature hebben meegekregen dan mannen, ben ik van mening dat juist mannen of masculiene vrouwen hierin wat te doen hebben! 

Als er namelijk geen balans is tussen deze kwaliteiten, dan ben je misschien wel succesvol, maar ervaar je geen innerlijke rust en vrijheid. Je bent dus nog een authentieke leider.  

Tegen de adviezen van mijn business coach in, heb ik daarom toch besloten om niet te kiezen voor alleen mannen of vrouwen in mijn programma’s. Ik richt me op succesvolle ondernemers of leiders die willen werken aan een beter evenwicht tussen deze feminiene en masculiene kwaliteiten.  

Meer weten?

Ik help je graag om je leiderschap van binnenuit te ontwikkelen. Niet via trucjes of reguliere managementvaardigheden, maar door contact te maken met je diepere authentieke ik. Je leert op een ontspannen, bezielde manier leidinggeven aan jezelf en aan anderen, zodat je een betere balans weet te vinden tussen daadkracht en reflectie, tussen resultaat en voldoening. Je gaat van ‘hard werken’ naar ‘vanuit je hart werken’. 

Als dit resoneert bij je, dan nodig ik je van harte uit om mee te doen met mijn masterclass die binnenkort gegeven wordt.

Graag tot dan!