fbpx
a
Versterk je veerkracht

In de dynamische omgeving van zowel managers als ondernemers is veerkracht niet alleen wenselijk; het is een onmisbaar instrument om niet alleen zakelijk succes te bereiken, maar ook om persoonlijke groei mogelijk te maken. In dit artikel staan 10 essentiële principes die je veerkracht versterken, zodat je zakelijk kunt winnen zonder persoonlijk te verliezen.

Mijns inziens gaan persoonlijke en zakelijke groei altijd hand in hand. Sterker nog, de basis is altijd jouw persoonlijke leiderschap. Als jij zelf veerkrachtiger wordt, dan ontwikkelt je team of organisatie hier ook automatisch in. Van zelfzorg tot het omarmen van imperfectie, deze principes bieden praktische richtlijnen om niet alleen te overleven maar te floreren in het complexe landschap van het bedrijfsleven.

 

Wat is veerkracht?

Laten we om te beginnen eens kijken naar veerkracht. Wat is veerkracht eigenlijk? Veerkracht verwijst naar het vermogen van een individu om zich aan te passen aan uitdagingen, stress en tegenslagen, en om na dergelijke ervaringen weer terug te keren naar een staat van emotioneel welzijn. Het houdt in dat iemand flexibel en mentaal sterk is, in staat om positieve copingmechanismen te gebruiken om met moeilijkheden om te gaan en zichzelf te herstellen na stressvolle situaties. Veerkrachtig zijn betekent niet alleen het overwinnen van obstakels, maar ook het leren en groeien van deze ervaringen, en sterker tevoorschijn komen.

Veerkracht omvat vaardigheden zoals het behouden van een positieve mindset, het hebben van goede probleemoplossende vaardigheden, het kunnen omgaan met emoties, en het vinden van sociale ondersteuning. Het is een waardevolle eigenschap in zowel persoonlijke als professionele contexten, omdat het je in staat stelt om effectief om te gaan met de onvermijdelijke ups en downs van het leven.

 

Versterk jouw veerkracht met onderstaande veerkrachtversterkers:

 

1. Maak zelfzorg jouw nummer één prioriteit

In de race naar zakelijk succes kan zelfzorg gemakkelijk op de achtergrond raken. Echter, door zelfzorg tot jouw hoogste prioriteit te maken, investeer je in een duurzame bron van veerkracht. Voldoende rust, voeding en ontspanning dragen bij aan een gezonde basis voor zakelijke successen. Een manager of ondernemer die goed voor zichzelf zorgt, heeft niet alleen meer energie om zakelijke uitdagingen aan te gaan, maar straalt ook leiderschap en balans uit naar het team.

2. Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze

Besef dat tegenslagen onvermijdelijk zijn, maar hoe je ermee omgaat bepaalt of je lijdt. Het vermogen om tegenslagen te zien als leermomenten en groeikansen, versterkt jouw veerkracht in zowel zakelijk als persoonlijk opzicht. Managers en ondernemers die zich niet verzetten tegen tegenslagen, maar juist willen leren van elke tegenslag, ontwikkelen veerkrachtige denkpatronen en leiderschapsvaardigheden.

3. Je krijgt wat je tolereert

Grenzen stellen is essentieel voor zowel persoonlijke als zakelijke integriteit. Identificeer duidelijk jouw grenzen en wees bereid ze te handhaven. Het respecteren van jouw grenzen bevordert een gezonde werk-privébalans en voorkomt overbelasting. In een bedrijfscultuur waar grenzen worden gerespecteerd, wordt ook een professionele omgeving gecreëerd, die gebaseerd is op integriteit.

4. Creëer veel mooie ervaringen 

Het cultiveren van rijke levenservaringen levert niet alleen prachtige herinneringen op, maar ook waardevolle wijsheid. Waardevolle inzichten kunnen pas echt integreren als je kennis verrijkt met ervaringen. Anders blijft het kennis die in het hoofd blijft hangen en verandert er uiteindelijk niks. Daarom bieden we in onze trainingen en programma’s veel ruimte om zelf te ervaren. 

5. De buitenwereld is een reflectie van je binnenwereld

Het begrijpen van de symbiose tussen interne gemoedstoestand en externe realiteit is voor managers en ondernemers van onschatbare waarde. Positieve gedachten en een gezonde mindset dragen bij aan zakelijk succes en persoonlijk welzijn. Zo binnen, zo buiten. 

6. Niks is voor niks

Elke uitdaging, hindernis, of zelfs mislukking, is niet zomaar een obstakel, maar eerder een waardevolle leerkans. Het inzicht dat elke zakelijke situatie, positief of negatief, een bron van waardevolle lessen kan zijn, verandert de manier waarop je naar uitdagingen kijkt. Als leider kun je elk tegenslag beschouwen als een kans om te groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het principe ‘niks is voor niks’ is fundamenteel om je veerkracht te versterken, aangezien het aanmoedigt om veranderingen te omarmen. 

7. Alles is informatie

In elk aspect van leiderschap, maar ook in elk aspect van je privéleven zit informatie verborgen, mits je bereid bent het te zien en te begrijpen. Een veerkrachtige leider ziet informatie in elke situatie. Zowel successen als mislukkingen bieden waardevolle inzichten die kunnen worden gebruikt om te evolueren en te groeien. Dit principe moedigt aan tot een nieuwsgierige en analytische benadering van elke uitdagingen. Zakelijk gezien kun je elke interactie, klantfeedback, marktverandering, of zelfs fouten binnen het bedrijf beschouwen als waardevolle signalen die wijzen op mogelijkheden tot verbetering. Door dit perspectief te omarmen, ontstaat er een bedrijfscultuur met een groeimindset gericht op voortdurende verbetering en innovatie.

8. Word comfortabel in het oncomfortabele

Alles in het leven verandert voortdurend en zal altijd wel zo blijven. Verandering is van alle tijden. Toch is de wereld nog nooit zo snel veranderd als in de laatste twintig jaar. Alles is continu in beweging. Wat je nu weet of ziet kan morgen alweer anders zijn. Verandering laat zich niet managen. Het gebeurt, zowel in je privéleven als zakelijk. Want ook de zakelijk markt verandert continu en bedrijven gaan hierin mee.

Het vermogen om comfortabel te zijn in onzekere situaties vergroot jouw veerkracht en weerstand tegen stress. Managers die hun team aanmoedigen om zich op hun gemak te voelen bij onzekerheid, bevorderen een cultuur van groei en aanpassingsvermogen.

9. Imperfecte actie wint het altijd van perfecte actie

Wacht niet op perfectie. Leiderschap draait om actie ondernemen, zelfs als het niet perfect is. Imperfecte actie brengt vooruitgang en groei met zich mee. Leiders die wachten op de perfecte omstandigheden, het perfecte plan, of de perfecte timing lopen het risico te stagneren en/of kansen te missen. Het omarmen van imperfectie betekent niet dat slordigheid wordt geaccepteerd, maar eerder dat de nadruk ligt op vooruitgang en leren door te doen. Het maakt het mogelijk om snel te reageren op veranderingen in de markt, nieuwe kansen te benutten en waardevolle lessen te leren van praktische ervaringen.

10. Spreek bewust je dankbaarheid en waardering uit, zowel naar anderen als jezelf

Het uiten van dankbaarheid en waardering is een krachtig instrument. Bewust dankbaar zijn voor de bijdragen van anderen en voor je eigen prestaties is niet alleen een teken van erkenning, maar ook een strategie om veerkracht op te bouwen. Het creëert niet alleen een positieve werkomgeving en een gezonde bedrijfscultuur, maar bevordert ook jouw eigen welzijn, omdat het je direct in een hogere trillingsfrequentie brengt. Het liefst doe je dit dus dagelijks.

Het erkennen van successen, zowel groot als klein, versterkt het gevoel van eigenwaarde en motiveert om door te gaan, zelfs in uitdagende tijden.

Meer weten?

Door deze principes om je veerkracht te versterken te omarmen, ben je goed op weg om zakelijk te winnen zonder persoonlijk te verliezen. Het cultiveren van veerkracht is een investering in zowel professioneel succes als een vervuld persoonlijk leven.

Kun jij als manager of ondernemer wel wat meer veerkracht en zelfvertrouwen gebruiken? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass die binnenkort gegeven wordt.