fbpx
a

Teamontwikkeling traject

Voor teams die zich willen versterken

Diepgaande aanpak

Coaching en interventies op boven- én onderstroom

Maatwerk

Traject op basis van specifieke behoeften en kenmerken van jouw team

Professioneel

30+ teams begeleid bij verschillende MKB bedrijven en multinationals

Diepgaande aanpak

Coaching en interventies op boven- én onderstroom

Maatwerk

Traject op basis van specifieke behoeften en kenmerken van jouw team

Professioneel

30+ teams begeleid bij verschillende MKB bedrijven en multinationals

“De noodzaak tot verandering komt vaak van buitenaf
maar het realiseren van deze verandering komt van binnenuit”

Teamontwikkeling traject bij Leid met Lef

De basis van een sterk team

Teams vertalen de doelstellingen van een organisatie naar tastbare resultaten en zijn hierdoor van onschatbare waarde voor een bedrijf.

Ondanks sterke individuele kwaliteiten binnen een team, is het geen garantie dat gezamenlijke doelen automatisch worden behaald.

Teams kunnen alleen succesvol zijn als teamleden goed samenwerken, elkaar vertrouwen en verantwoordelijkheid nemen.

Hiervoor dient aan een aantal basisvoorwaarden voldaan te worden, namelijk:

  • Duidelijke verdeling van rollen en taken (inclusief inzicht in ieders kwaliteiten)
  • Heldere communicatie en een proactieve houding
  • Veilige en open cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn
  • Duidelijke taakdoelen en samenwerkdoelen

Gedoe en negativiteit oplossen

In de praktijk zien we dat er binnen teams vaak sprake is van onrust, gedoe, negativiteit en soms zelfs van conflicten. De basis is dan niet op orde.

Als reactie daarop gaan teamleden op hun tenen lopen. Ze vermijden onderwerpen die in de onderstroom leven of ontlopen veranderingen omdat hun vertrouwen of zelfbeeld is beschadigd.

Dit houdt het team als het ware gegijzeld en heeft een enorme impact op het werkgeluk en motivatie van de medewerkers, het ziekteverzuim, verloop van medewerkers, het stresslevel, etc. Als een gevolg hiervan kan de productiviteit met 30 – 40% afnemen.

De samenwerking optimaliseren

Als er meer rust en openheid in het team komt, dan is het tijd om de samenwerking te optimaliseren. Maar hoe benut je nu optimaal de bijdragen van elk teamlid? En hoe zorg je ervoor dat teamleden elkaar versterken en samen in actie komen?

Het optimaal en effectief laten functioneren van een team is een complex samenspel waarvoor geen uniforme oplossing bestaat. Ieder team is uniek. Het heeft zijn eigen identiteit, kenmerken en overtuigingen.

Een teamontwikkeling traject is bedoeld voor teams die zich willen versterken. Enerzijds omdat het team vast is komen zitten en patronen die in de weg zitten wil doorbreken. Anderzijds omdat het team voor een belangrijke uitdaging of groei staat en steviger wil kunnen staan als team.

Resultaat van een teamontwikkeling traject

Teamontwikkeling gaat over het ontwikkelen van wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen. Het gaat over het doorbreken van belemmerende (team)patronen.

Hierbij is het belangrijk dat zowel het team als iedereen ín het team zelf verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn/haar eigen ontwikkeling én de ontwikkeling van het team als geheel. In onze teamontwikkeling trajecten ondersteunen wij zowel de manager als de medewerkers hierin.

Een teamontwikkeling traject heeft een positieve invloed op zowel de sfeer, de interactie en de prestaties van het team, waardoor het team als geheel beter zal gaan functioneren.
Het ziekteverzuim en verloop van medewerkers zal dalen, wat jullie enorm veel tijd, geld en energie zal besparen.

Z-model of Change bij de training Coachend Leiderschap van Leid met Lef met Sylvia Bruning

Hoe ziet een traject teamontwikkeling eruit?

Het traject teamontwikkeling is een mix van advisering, training en coaching. Het traject wordt onderverdeeld in een 4-tal stappen, waarbij wij verschillende methodieken zoals het Z-model of Change® en de Prisma© scan op een unieke en beproefde wijze met elkaar combineren.

Persoonsanalyse

Met een persoonlijk PRISMA© scan wordt een profielschets gemaakt van ieder teamlid. Het teamlid krijgt inzicht in persoonlijke intenties, houding en gedrag en hoe hij/zij de organisatiecultuur en het samenwerkingsklimaat ervaart. Het geeft ook de invloed weer op algehele stemming, flow en energie van het desbetreffende teamlid. Met andere woorden, wat er zich in de onderstroom afspeelt. De resultaten worden in een 1-op-1 coachgesprek besproken met het betreffende teamlid.

Teamanalyse

Na de persoonsanalyse wordt de informatie samengevoegd tot een teamanalyse. De teamanalyse geeft inzicht in de dynamiek tussen de teamleden onderling en als team binnen de organisatie. Het geeft aan waar het team op dit moment behoefte aan heeft, wat hen uit flow haalt en waar ze juist goed of kritisch gestemd over zijn.

Storyboard

Met het maken van een storyboard wordt de huidige situatie tegenover de gewenste situatie gezet en toegewerkt naar een heldere verandervisie, welke het uitgangspunt vormt voor het ontwikkelpad. Het storyboard wordt door het team gezamenlijk gemaakt, waardoor meer eigenaarschap genomen wordt voor de gemeenschappelijke visie en doelen.

Uiteraard wordt zowel het team als geheel als individuen binnen het team voortdurend gecoacht bij alle opdrachten die uitgevoerd worden. 

 

Specifieke behoeftes

Omdat elk team uniek is, heeft elk team andere uitdagingen, competenties en behoeftes. In deze laatste stap kijken dan ook waar het team behoefte aan heeft. 

Afhankelijk van de competenties en ervaring in het team kunnen we o.a. de volgende workshops of trainingen in een teamsessie aanbieden:

 • Ontwikkelgerichte feedback
 • Conflicthantering
 • Kernwaarden vertalen naar competenties en gedrag
 • Stress en emoties de baas worden
 • Persoonlijk leiderschap
 • Effectief en verbindend communiceren
 • Als team leren reflecteren

Het is onze werkwijze om het programma en de teamsessies steeds flexibel en afhankelijk van de behoefte aan te passen om optimaal resultaat te behalen.

Dit zeggen anderen over onze teamontwikkeling trajecten

“De samenwerking met Sylvia is erg prettig. Als persoon heeft ze een geweldige mix van intelligentie en gevoel. Ze neemt je mee naar de kern, waardoor haar sessies echt effectief waren. En als je niet snel naar de kern kunt komen, heeft ze hier voldoende hulpmiddelen voor. Ik zie en voel het nu als ondernemer en leider écht.

Sylvia heeft mij en mijn team dichterbij elkaar gebracht met haar begeleiding. Ze heeft ons geholpen om de missie, visie en kernwaarden op te stellen én na te leven. Ze heeft zowel het team als mij persoonlijk gecoacht hoe iedereen hierbij zelf een krachtige persoonlijke bijdrage kan leveren. Super waardevol!

Ik heb ervaren dat de door haar ontwikkelde technieken en methoden werken. Zowel ik als mijn team gaan die nu verder uitbouwen.”

Peter Bouw

Directeur
Peter Bouw Tuinen & Buro Buiten BV

“Met onze horecazaak is er na Corona veel veranderd. Er zijn veel mensen vertrokken, nieuwe aangenomen, de eigenaresse deed een stapje terug, terwijl enorme drukte ons overviel.

Sylvia heeft ons middels een teamontwikkeltraject obv het Z-model of Change geholpen om deze uitdagingen op een goede manier aan te vliegen, opnieuw inzichtelijk te krijgen wat ieders verantwoordelijkheden zijn en ieder van ons meer leiderschap laten nemen.

De sessies waren erg leerzaam en inspirerend. Iedereen uit het team heeft hier zijn eigen lessen uitgehaald met altijd het gezamenlijke doel voor ogen.

Er is meer begrip voor elkaar en de communicatie en samenwerking is enorm verbeterd. Wij zijn weer future proof!”

Martijn Magermans

Directeur/Eigenaar
Restaurant Bowling Venray

Meer weten?

Wij zijn ervaren coaches en specialisten in teamontwikkeling.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over dit teamontwikkeling traject of als je advies wilt over wat wij voor jullie kunnen betekenen.