fbpx
a
Leer een vrij leven leiden

Het concept van een ‘vrij leven’ is voor velen een ongrijpbaar ideaal. Maar wat betekent ‘vrij leven’ eigenlijk? Is het leven vanuit je hart, vrij zijn van stress, of het loslaten van het gevoel dat je jezelf altijd moet bewijzen?

Tijdens een recente ochtendsessie met de Wim Hof ademtechniek, samen met mijn man, borrelde dit thema op. Het werd duidelijk dat de reis naar een vrij leven voor velen een complex pad is, vol met obstakels. Maar het is een pad dat de moeite waard is om te bewandelen.

Wat is vrij leven?

  • Vrij van stress zijn?
  • Leven vanuit je hart?
  • Jezelf niet meer saboteren door je oude patronen?
  • Vrij van het gevoel jezelf te moeten bewijzen of je te moeten aanpassen?

Wat mij betreft allemaal waar.

De voornaamste reden dat je niet het leven leidt wat je graag zou willen leiden, is omdat je jezelf continu saboteert. Je hebt allerlei patronen en overtuigingen opgebouwd in het verleden, die je toen nodig had om jezelf te beschermen en die nu nog steeds je gedrag bepalen. Deze conditionering heeft onbewust onze identiteit gevormd.

 

Oude patronen begrijpen

Veel van ons worden belemmerd door oude patronen en overtuigingen. Deze gedragingen zijn in het verleden ontstaan, vaak als beschermingsmechanismen, en bepalen nu nog steeds onze dagelijkse acties. Deze patronen hebben onze identiteit gevormd en ons soms vastgezet in rollen en verwachtingen die niet echt bij ons passen.

Om te leren vrij leven moeten we eerst begrijpen waar deze patronen vandaan komen en hoe we ze kunnen doorbreken. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om patronen te veranderen. Het slechte nieuws? Patronen met een sterke emotionele lading zijn hardnekkig. Het is niet alleen het gedrag dat moet veranderen, maar ook de identiteit en het beeld dat we van onszelf hebben gevormd.

Het begrijpen van oude patronen vereist inzicht en zelfbewustzijn. Als je deze stappen volgt kan je een start maken aan de weg naar een vrij leven:

1. Zelfobservatie: Let op herhalende gedragingen en reacties.

2. Dagboek: Noteer dagelijkse gedachten en gevoelens om terugkerende thema’s te herkennen.

3. Reflecteer: Tracht de oorsprong van je gedrag in je verleden te vinden.

4. Identificeer triggers: Herken wat specifieke patronen activeert.

5. Vragen stellen: Begrijp het ‘waarom’ achter je reacties.

6. Zoek hulp: Overweeg therapie of coaching voor dieper inzicht.

7. Feedback: Vraag geliefden hoe zij je gedrag zien.

8. Mindfulness: Beoefen meditatie om zelfbewustzijn te vergroten.

9. Vergeving: Accepteer en vergeef jezelf, begrijpend dat patronen vaak een diepe oorsprong hebben.

 

Waar komt de stress vandaan?

In deze hedendaagse, hectische wereld voelen velen van ons een onderdrukte druk om te voldoen aan verwachtingen. Deze druk heeft ons vaak gedwongen een façade of imago te creëren en vast te houden, een versie van onszelf die we denken dat de buitenwereld wil zien. Dit imago, hoewel soms succesvol in het verkrijgen van acceptatie en erkenning, is zelden een waarheidsgetrouwe weergave van wie we werkelijk zijn.

Het probleem met leven achter zo’n façade is dat het leidt tot een leven vol stress en onvervulde wensen. We zijn constant bezig met het balanceren en onderhouden van dit beeld dat we hebben gecreëerd, bang voor wat er zou kunnen gebeuren als onze ware zelf wordt onthuld. Deze constante zelfcensuur kan leiden tot gevoelens van leegte, eenzaamheid en ontevredenheid.

 

Bouwen naar een stressvrij leven

Het antwoord op deze zelfopgelegde gevangenschap ligt in bewustzijn. Zolang we ons niet bewust zijn van deze maskers die we dragen en de redenen waarom we ze hebben aangenomen, blijven we gevangen in hun greep. Maar door te reflecteren, te mediteren en te analyseren, kunnen we de wortels van deze façades ontdekken en beginnen met het proces van loslaten.

Het is verleidelijk om te denken dat we volledig transparant en open zijn, vooral als we een leiderschapsrol op ons nemen. Uitspraken als “What you see is what you get” klinken weliswaar overtuigend, maar ze kunnen ook misleidend zijn. Zijn we echt onszelf, of presenteren we slechts een zorgvuldig gecreëerde versie van onszelf aan de wereld?

 

Patronen veranderen het pad naar een stressvrij leven

De uitdaging is niet alleen om je bewust te worden van je oude patronen, maar ook om actief stappen te zetten om ze te veranderen. Tenminste, als ze je belemmeren. Elk van deze patronen, hoewel misschien ooit nuttig of zelfs noodzakelijk voor overleving, kan ons nu in de weg staan. Perfectionisme kan bijvoorbeeld hebben gediend om kritiek of afwijzing te voorkomen. Maar nu kan het ons verhinderen risico’s te nemen of nieuwe dingen uit te proberen uit angst om te falen.

Tegenover deze belemmerende patronen staat de belofte van authenticiteit. Een leven waarin je je ware zelf toont, zonder maskers, zonder de behoefte om je anders voor te doen dan je bent. Het is een leven waarin je je waarden volgt, je passies nastreeft en luistert naar je innerlijke stem, vrij van verwachtingen van anderen.

 

Het resultaat van een vrij leven

Een vrij leven betekent dat je je eigen patronen doorbreekt, authentiek leeft en je vrijmaakt van onnodige stress en verwachtingen. Een vrij leven leiden brengt een diep gevoel van bevrijding en voldoening met zich mee. Het wordt gekenmerkt door:

1. Innerlijke Rust: Zonder constante druk en verwachtingen van buitenaf.

2. Authenticiteit: Leven zonder maskers en conformiteit.

3. Verbondenheid: Diepere connecties met anderen en de natuur.

4. Energie: Zich levendig en vitaal voelen zonder belemmerende normen.

5. Flexibiliteit: Een openheid voor verandering zonder vast te zitten aan rigide levensscripts.

6. Vreugde in het Heden: Genieten van het moment in plaats van te worden geabsorbeerd door het verleden of de toekomst.

Kortom, een vrij leven biedt een hernieuwde waardering voor het leven, los van beperkende gedachten.

 

Wil jij ook een vrij leven?

Sta eens stil en vraag jezelf af: Wat houdt me tegen? Welke oude verhalen vertel ik mezelf die niet langer dienen? En belangrijker nog, wat zou ik doen als ik niet door deze beperkende overtuigingen werd tegengehouden?

In je zoektocht naar een vrij leven, ontdaan van stress en oude patronen, is het essentieel om je bewustzijn te vergroten, jezelf te omarmen en de moed te hebben om te veranderen. Want alleen dan kun je het leven leiden dat je altijd al hebt gewenst.

De vraag is: Ben je klaar om deze keuze te maken? Ben je klaar om je eigen pad te bewandelen, vrij van de schaduwen van het verleden? Als je dat bent, dan ligt er een prachtige, bevrijdende toekomst voor je.

Wil je meer weten? Ik deel graag mijn kennis en inzichten in de komende masterclass. Deelname is gratis!