fbpx
a
Het ikigai model, hoe word jij gelukkig?

De afgelopen blogs stonden in het teken van goed voor jezelf zorgen, weten wie je bent en weer grip krijgen op je eigen emoties en gevoelens. Rust en helderheid zijn immers de basis van authentiek leiderschap. In deze blog gaan we kijken naar jouw persoonlijke missie met behulp van het ikigai-model. 

Een ander belangrijk element van authentiek leiderschap waar veel mensen naar op zoek zijn – en maar weinigen vinden – is zingeving en betekenis. Sommige mensen zeggen dat het hoogste doel van het leven is om gelukkig te zijn. En natuurlijk zijn rust, ontspanning en geluk belangrijk, maar je bent hier ook op aarde om te leren en om iets te doen met je kwaliteiten en talenten. Om iets te kunnen betekenen voor anderen en iets bij te dragen aan een mooiere wereld.

“De hardnekkigste en dringendste vraag van het leven is: “wat doe je voor anderen?”” – Martin Luther King

De zin van het bestaan

Betekenis hebben in het leven geeft een enorme dosis energie en het blijkt ook nog eens levensverlengend te werken. Viktor Frankl heeft hier overigens een indrukwekkend en inspirerend boek over geschreven met de titel ‘de zin van het bestaan’. 

Ik had zelf ooit een prachtige droom:

“Het is nog midden in de nacht. Na een toiletbezoek kruip ik snel terug m’n bed in en doe m’n ogen dicht. Direct zit ik weer in dezelfde, krachtige droom. Ik voel wederom mijn bloed koken. Alsof mijn rode bloedlichamen door mijn huid willen ontsnappen. Daarna zag ik mezelf op een podium staan in een klein oud theater met van die rode velours gordijnen.”

Deze sterke droom kwam meerdere keren terug en pas later, toen ik wat verder was in mijn persoonlijke ontwikkeling, kwam ik achter de betekenis hiervan. Het koken van mijn bloed stond voor ‘passie’ en wilde naar buiten. Ik had mijn missie gevonden: mensen inspireren en transformeren met de kennis die ik heb over (persoonlijk) leiderschap.

Sta eens stil bij hoe jij je leven invult. Grote kans dat je het grootste gedeelte van de tijd dat je wakker bent spendeert aan je werk.

Ikigai model

Volgens Monsterboard is maar liefst 40% van de werknemers in Nederland niet tevreden met hun huidige baan. Een ander onderzoek laat zien dat maar liefst 71% van de managers niet gelukkig is met hun werk. Veel mensen zijn zoekende. Ze hebben het gevoel dat er meer in hen zit, maar kunnen er niet bijkomen wat ze écht graag zouden willen in het leven. Uiteindelijk gaan veel van deze mensen onbevlogen naar het werk. Ze zijn niet productief en efficiënt. Ze houden zelfs de schijn op dat ze druk zijn, maar zijn in werkelijkheid verveeld. Ze bagatelliseren hun gevoel totdat er een ‘life changing’ moment is in hun leven dat ze wakker geschud worden. Dit kan bijvoorbeeld het verlies van een dierbare zijn of impactvolle gezondheidsklachten, zoals een burn-out of depressie. Weer anderen blijken juist heel veel ideeën te hebben, maar niks lijkt hen leuk genoeg.

In Amerika is het percentage ontevreden werknemers overigens nog velen malen hoger. Dit zijn schokkende feiten, zeker als je je realiseert dat mensen zo’n veertig tot vijftig jaar van hun leven werken. Het is dus essentieel om werk te vinden waar jij blij van wordt, ofwel om een reden te vinden waarvoor jij elke ochtend opstaat: jouw ikigai.

Het ikigai model is een Japans concept en is een samenvoeging van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’ (uitgesproken als ‘gai’), dat staat voor waarde, nut, resultaat. Samengevat dus ‘de zin van je bestaan’. In het Frans noem je dit ook wel ‘raison d’être’.

Iedereen heeft een ikigai volgens de Japanners. Voor sommige mensen is dat van jongs af aan al duidelijk, maar voor velen is het verborgen in ons binnenste en dienen we op zoek te gaan om het te vinden. Hoe achterhaal je dan je ikigai?

Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep samenkomen. In een plaatje hieronder zie je het ikigai model:

Plaatje Ikigai model, hoe word jij gelukkig? Leid met Lef voor Authentiek en Bezielend Leiderschap

De vier cirkels staan voor:

  1. Waar je van houdt
  2. Waar je goed in bent
  3. Wat de wereld nodig heeft
  4. Waar je voor betaald wordt of kan worden

    Je ikigai is het punt waar een aantal aspecten uit je leven samenkomen. Daar waar de cirkels overlappen, vind je je ikigai.

    Het ikigai model toepassen

    Een reden van bestaan vinden is overigens niet iets wat je in een half uurtje met een kladblok doet. Het is een proces en het vereist wel wat werk. Als je hebt ontdekt wat je ikigai is, kun je actie gaan ondernemen om je ikigai een grotere rol te laten spelen in je leven. Je weet beter wat je belangrijk vindt, waardoor je betere keuzes kunt maken.

    Angela Niekamp, Accountmanager bij Alpheios, was blij verrast toen ze meer richting kreeg voor haar leven:

    “Ik ben erachter gekomen dat ik nog beter voor mezelf mag zorgen en meer mag gaan staan voor wie ik ben en wat ik wil. Ik bleef maar piekeren en wist niet wat ik wilde. Tijdens de training gingen we op zoek naar mijn passies, talenten, drijfveren en bijdragen, zodat ik nu beter weet wat ik echt belangrijk vind. Ik realiseer me nu dat het hebben van een missie en een richting erg belangrijk is. Ik maak nu bewuste keuzes op basis van deze richting.”

    In een snel veranderde wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om hun passie, talenten en kernwaarden te combineren om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij.

    Voor veel mensen geldt dat daar een uitgebreide zoektocht naar jezelf aan vooraf gaat. Maar als je een start wilt maken met het inzichtelijk maken van jouw ikigai, kun je het ikigai model invullen.

    Ga naar https://leidmetlef.nl/toolkit/ om jouw ikigai template te downloaden.

    Japan is natuurlijk niet het enige land in de wereld waar nagedacht is over wat je leven en betekenis geeft. De vraag ‘waartoe zijn wij hier op aarde?’ is er een waar mensen al duizenden jaren mee bezig zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat voor welvarende landen zingeving een belangrijke behoefte is voor een gezond en gelukkig leven.

    Het is tijd voor een nieuwe koers met jouw ikigai als kompas.

    Hulp nodig met jouw ikigai?

    Kan je een extra steuntje in de rug gebruiken als het gaat om het bepalen van jouw ikigai? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass die binnenkort gegeven wordt. Ik vertel je graag welke stappen je kunt zetten.