fbpx
a
Je eigen leven leiden doe je zo

Ben jij een lijder of een leider van je eigen leven? Lees in dit artikel waarom ook jij weer een leider (met een korte ‘ei’) wilt zijn. 

Je eigen leven leiden of jezelf laten leven

Het leven is een geschenk. In de meeste gevallen een geschenk voortgekomen uit een daad van liefde. Of dat je hier nu zelf voor gekozen hebt of niet, dat laat ik even in het midden. Maar hoe je het ook wendt of keert, je bent hier op aarde momenteel, dus kun je er maar het beter het beste van maken.

Naarmate ik ouder word en steeds meer de tijd neem om alles te laten bezinken, realiseer ik me steeds meer dat wij als mensen als geen ander in staat zijn om leiderschap over ons eigen leven te ontwikkelen. En tegelijkertijd zijn we ook als geen ander in staat om ons te laten leven.

 

Slachtofferrol

Ik zie veel mensen om me heen die ontevreden zijn met het leven wat ze leiden. Ze klagen en oordelen over het algemeen veel en schieten snel in de slachtofferrol.

Deze mensen leven vanuit hun hoofd en denken dat ze moeten leven ‘zoals het hoort’ of zoals (ze denken dat) anderen van hen verwachten. Ze denken dat ze geen of weinig invloed hebben op hun leven. En ze hebben geen contact met hun echte behoeften en verlangens.

Hierdoor vinden ze het lastig om keuzes te maken en voelen ze zich uiteindelijk niet energiek en gelukkig. Bovendien blokkeert het ons volledig in welke groei dan ook.

Enkele bekende uitspraken van een slachtoffer zijn:

  • Het is allemaal zijn schuld!
  • Was het maar anders
  • Ik zou eigenlijk moeten
  • Waarom overkomt mij dit altijd?

In die slachtofferrol zitten we allemaal periodiek allemaal wel eens. We hebben immers niet anders geleerd in onze opvoeding. We hebben aangeleerd gekregen dat we ons moeten schikken naar de wensen van allerlei situaties en mensen om ons heen.

De meeste mensen om ons heen leven nu eenmaal vanuit angst. De angst om afgewezen te worden, angst om te falen, angst om niet gezien te worden, etc. Zonder dat we het door hebben, worden we geleid door onze angsten. Het is soms zo gemakkelijk om in de slachtofferrol te belanden, en het niet eens door te hebben…

 

Lijder versus je eigen leven leiden

Het goed nieuws is dat we in feite alleen slachtoffer zijn omdat we dat laten gebeuren. Wij zijn mensen en kunnen de keuze maken tussen slachtoffer zijn en leider zijn. Tussen lijder zijn en je eigen leven leiden.

We kunnen kiezen wie we achter het roer laten staan: de volger of de leider. Over het algemeen staat de volger aan het roer als we onbewust en op de automatische piloot de dingen doen. We volgen dan vaak onze vastgeroeste automatische patronen.

 

Succes en geluk

Als je leider bent over je eigen leven neem je verantwoordelijkheid. Je gaat uit van eigen kracht, oplossingen en mogelijkheden. Je ziet kansen en durft fouten te maken. Door bewuster te leven zet je jezelf in beweging en kom je uit je comfortzone. Hierdoor verandert je situatie. Je hoeft op niemand meer te wachten, want het is immers jouw leven.

Leiders begrijpen dat ze zelf moeten veranderen voordat er iets in hun leven verandert. Zo creëren ze hun eigen succes en geluk.

 

Jij bent het waard

Is dit spannend? Jazeker! Is het altijd gemakkelijk? Nee, zeker niet. Leiderschap vergt inspanning, maar de beloning is het allemaal waard.

Bedenk dat jij het waard bent om je eigen leven te leiden. Jij bent een uniek mens met unieke, prachtige eigenschappen. Wees daar trots op en koester dat. Leid je eigen leven met een gezonde dosis lef en liefde!

 

Hulp nodig?

Wil jij ook je eigen leven leren leiden en jouw authentieke leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie?

Ik help je hier graag bij en nodig je uit om deel te nemen aan de masterclass die binnenkort wordt gegeven. Inschrijving hiervoor is helemaal gratis!