fbpx
a
In 4 stappen het roer om

Het roer om

Wat is het fijn om je werk te kunnen doen met heel veel vrijheid, plezier én zonder stress! Als je wegblijft uit de o zo gevaarlijke ‘waan van de dag’ en de regie over je eigen leven voert. Momenteel is mijn leven zo ingericht, maar er zijn een paar periodes geweest in mijn leven dat dit als een sprookje klonk, een utopie. Inmiddels weet ik hoe je – keer op keer – het tij toch kunt keren. Het roer ging om!

 

Jezelf even niet meer volgen

Al een paar keer in mijn leven ben ik vanuit leiderschap in ‘volgerschap’ gegleden. Ik zeg met nadruk gegleden, omdat dit heel langzaam gebeurt. Je hebt het niet direct in de gaten.

Als je vervolgens niet uitkijkt dan volgt daarna slachtofferschap. Je kunt jezelf dan even niet meer volgen. Vaak ook zonder dat je het in de gaten hebt. Nou ja, je voelt wel dat het niet helemaal lekker loopt, maar je weet niet aan welke knop je moet draaien om weer terug te gaan naar leiderschap.

 

3x het roer omgooien

Ik heb inmiddels 3x het roer compleet omgegooid in mijn leven. Dat betekent dus ook dat ik al een aantal keer ben afgegleden van leiderschap naar volgerschap. Dat is helemaal niet erg, mits je hiervan leert. Als goede leider weet je wat het is om een goede volgers zijn ;-).

Maar let op dat deze periode niet te lang duurt. In het volgerschap sta je op de automatische piloot ben je minder bewust van wat je doet. Je energie neemt langzaam maar zeker af. Je benut niet je volledige potentie en neemt ook niet de beste beslissingen. Om het maar eens populistisch te zeggen: je staat niet in je kracht.

 

Een moeilijke keuze

De eerste keer het roer om was toen ik 26 jaar was. Ik had een relatie van 7 jaar met een fijne man. We hadden net een koophuis gekocht en ik was na mijn studie Farmacie direct begonnen als apotheker in een openbare apotheek in de plaats waar wij ons huis hadden gekocht. Voor de buitenwereld had ik alles prima voor elkaar.

In principe ging alles best goed, maar ik voelde mij niet echt gelukkig. Ik haalde er niet uit wat eruit te halen valt. Toen ik jong was wist ik al dat ik impact wilde maken en mensen wilde helpen.

Ik voelde dat ik op de verkeerde plek zat. Zowel in mijn werk als in mijn relatie. Ik stopte dus met de relatie, met mijn baan en verhuisde. Zoals ik het nu schrijf lijkt het heel gemakkelijk, maar dit was het allesbehalve. Ik heb mijn ex veel verdriet gedaan, maar ook de mensen om mij heen. Het was een moeilijke keuze.

 

Het roer omgooien: een emotionele rollercoaster

Ik was 32 toen de tweede keer het roer in mijn leven compleet om ging. Deze keer niet geheel vrijwillig, eerlijk gezegd. Ik werkte inmiddels als militair apotheker bij de Koninklijke Landmacht en was zelfs getrouwd met een militair, toen hij besloot om vreemd te gaan. Het ergste van alles was nog wel dat het allemaal stiekem gebeurde. Wat een emotionele rollercoaster was dat zeg!

In principe voelde ik mij in het militaire wereldje erg thuis, maar aangezien ik niet meer kon doorgroeien, trok ik de conclusie dat ik het roer weer compleet moest omgooien. Deze keer kon ik wel in het huis blijven wonen, maar stopte ik met mijn baan bij defensie en scheidde ik van mijn toenmalige man.

 

Een burn-out was onafwendbaar

De laatste keer dat ik het roer omgooide was in 2018. Samen met mijn huidige lieve man had ik net een groot nieuw huis gebouwd toen ik besloot om mijn goed verdienende baan als Managing Director op te zeggen en om ondernemer te worden. Ik merkte dat ik niet alleen in volgerschap was gegleden, maar inmiddels was mijn energieniveau zover gedaald dat ik in een burn-out was beland. Ondanks dat ik moeite had met het accepteren hiervan, zat ik toch in het slachtofferschap. Het klinkt misschien paradoxaal, maar het niet accepteren van dat wat er op dat moment is, is weerstand en leidt tot de slachtofferrol.

Waar ik de eerste twee keer nog op tijd had ingegrepen om te voorkomen dat ik nog verder afgleed, lukte het mij de laatste keer dus niet. Ik had niet het lef gehad om eerder te stoppen. Nou ja, het voelde eerder alsof ik in een negatieve spiraal naar beneden aan het glijden was en het niet meer kon voorkomen. Als je de verbinding met jezelf zo verloren bent en zo onbewust bent geworden, dan kom je zelf niet meer terug. Ik schakelde wel hulp in, maar kon een burn-out niet meer voorkomen.

 

Authentiek leider

Van apotheker naar militair, van militair naar (senior) leidinggevende, van leidinggevende naar trainer/coach. Ik denk dat maar weinigen dit carrière pad hebben bewandeld. Maar het heeft me ook wat gebracht.

Door mijn levensverhaal en mijn levenslessen weet ik inmiddels exact hoe je weer terug kunt gaan naar leiderschap. Hoe ver je ook bent afgegleden. Ik wilde mijn leven omgooien.

Ik ontdekte een methode die mij geholpen heeft om dichterbij mezelf te komen en vanuit daar te voelen wat ik nu écht wil. Om daarna ook daadwerkelijk stappen te zetten. Eerst ZIJN, dan WETEN en dan DOEN. Deze stappen zijn echt essentieel als jij je verder wilt ontwikkelen als authentiek leider. En als je daar op tijd mee begint, dan hoef je niet af te glijden naar een burn-out, depressie of iets dergelijks.

 

4 stappen om het roer om te gooien

Onderstaande stappen kunnen je helpen de regie over je leven weer terug te pakken.

 

1. Innerlijke rust

Zorg in eerste instantie voor innerlijke rust. Ga regelmatig een stukje wandelen of de natuur in. Ademwerk of meditatie dragen hier ook aan bij. Zorg in elk geval voor voldoende momenten van verstilling. De antwoorden komen niet door er veel over te piekeren, maar juist door uit je hoofd te gaan.

 

2. Wie ben ik?

Leer jezelf beter kennen door te kijken naar wat jou momenteel tegen houdt. Wat zijn je beperkende overtuigingen? En hoe kun je deze overtuigingen veranderen? Met andere woorden: wie wil jij zijn?

 

3. Wat wil ik?

Ga dan op zoek naar dingen waar je echt blij van wordt en die je belangrijk vindt. Wat wil jij nu écht? Wil je een andere baan? Of wil je met jouw relatie stoppen? Verhuizen? Wat maakt jouw gelukkig? Gebruik eventueel het “wheel of life om de verschillende levensgebieden te bekijken.

 

4. Succes is voor de doeners

Zorg er als laatste voor dat je deze stappen ook gaat nemen. Maak een plan en stick to the plan. Dit is vaak de stap waar we de meeste angst voelen, dus zorg voor voldoende steun (bijvoorbeeld van vrienden of familie) en voor kleine stapjes. Laat de angst er zijn en doe het toch! Achteraf zul je zien dat het allemaal wel meeviel.

 

Grip op je leven met lef en liefde

Met bovenstaande stappen kun jij weer de regie over je eigen leven krijgen, zodat je weer keuzes kunt maken die goed voelen voor JOU! Waar jij vitaal en gelukkig van wordt. En ja, daar is lef voor nodig. Lef en liefde (overigens is het woord ‘lef’ Hebreeuws voor ‘hart’ volgens het Nieuw Israëlietisch Weekblad).

Als jij niet voldoende om jezelf geeft, dan maak je niet de beste keuzes voor jezelf. Dan blijf je dingen doen die je altijd deed of doe je dingen voor anderen en vergeet je jouw eigen geluk. Ik gun je een leven met lef en liefde!

 

Hulp nodig?

Wil jij ook het roer omgooien? En kun je hier wat hulp bij gebruiken? Wil je jouw (zelf)leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie?

Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijven is helemaal gratis. Graag tot dan!