fbpx
a
In 4 stappen naar een duurzame gedragsverandering

Ontdek de 4 stappen naar een duurzame gedragsverandering

Ieder van ons heeft een eigen waarheid. Een set waarden, overtuigingen en gedachten die ons gedrag bepalen. Soms is dit constructief gedrag, maar soms ook niet. Ontdek in dit artikel de 4 stappen om een duurzame gedragsverandering te creëren!

Je manier van denken

Wij zijn wezens die denken en voelen. Jouw manier van denken bepaalt hoe je in het leven staat. Of je gelukkig en succesvol bent of niet, hoe je omgaat met anderen, hoe je omgaat met jezelf, hoe je omgaat met je gevoelens en emoties, en of jij het leven leidt zoals jij dat graag wilt.

Je gedrag is dus een direct gevolg van je manier van denken. Dit is belangrijk om te beseffen. Als op een bepaald vlak iets niet lekker loopt in je leven en je wilt dit veranderen, dan begint het dus met een verandering in je denkwijze of je overtuigingen.

 

Jouw eigen waarheid

Dit klinkt misschien erg makkelijk, maar in de praktijk blijkt het zeker niet eenvoudig om belemmerende overtuigingen te veranderen. Ze zijn immers ingeprint in ons systeem. Laten we daarom eens dieper inzoomen op onze denkpatronen en het ontstaan hiervan.

Vanaf je geboorte (eigenlijk begint het al in de baarmoeder) worden alle indrukken die je opdoet opgeslagen in je brein. Alle informatie die je opvangt, dus alles wat je hoort, ziet, voelt en meemaakt, sla je op. Als je heel klein bent, is deze informatie allemaal nieuw. Maar langzaamaan vult jouw brein zich met honderdduizenden opgeslagen ervaringen, leermomenten, informatie, gevoelens en gedachten en vormt zich jouw eigen unieke set met gedachten en ervaringen, ofwel jouw eigen waarheid.

 

Interpreteren en oordelen

Telkens als er nieuwe gedachten zijn, legt je brein verbindingen met eerdere ervaringen, ofwel met jouw eigen waarheid, waardoor je gaat interpreteren en oordelen. Dit gebeurt razendsnel en meestal onbewust. Als een bepaalde gebeurtenis die voorafgaat aan je gedachte, heel veel impact op je heeft, of als je vaak genoeg bevestigd wordt in je oordeel over een bepaalde gedachte, dan wordt er een sterke verbinding gelegd in je brein: een overtuiging. Een overtuiging is ook een onderdeel van jouw eigen waarheid.

 

In 4 stappen naar een nieuwe duurzame gedragsverandering

Een belangrijke uitspraak is: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Als je dus iets wilt veranderen in je leven, aan jezelf, je gedrag of wat dan ook, dan zul je jouw waarheid moeten herschrijven. Maar je bent vaak – onbewust – zo overtuigd van jouw waarheid, dat het lastig is om dit aan te passen. De volgende stappen kun je zetten om duurzame gedragsveranderingen door te voeren in jouw leven:

 

1. Bewustwording

Het begint uiteraard allemaal met bewustwording. Je dient bewust te worden van jouw gedrag en waar dit vandaan komt. Wat zijn je gevoelens of gedachten geweest en wat was je oordeel hierover? Wat is jouw waarheid? Je moet begrijpen hoe jouw denkwijzen of gedachtepatronen jouw leven bepalen. Pas dan kun je controle hebben over je bestaan.

Zelfreflectie kan je helpen bewust te worden van een aantal dingen.

 

2. Oude patronen opruimen

Soms mag je eerst terug naar je ‘oude’ vastgezette pijnen, omdat daar een aantal van je oude patronen zijn ontstaan. O.a. met lichaamswerk en ademcoaching kun je oude pijn via je lichaam of je ademhaling opruimen.

 

3. Overtuigingen vervangen

Volgens ga je je oude software in je brein vervangen door een update. Je mag je oude overtuiging loslaten en vervangen door een andere, meer dienende overtuiging. Let erop dat je ook echt gelooft in je nieuwe overtuiging, anders gaat je gedrag niet veranderen. Het doel is het realiseren van een duurzame gedragsverandering.

 

4. Nieuwe gewoonten aanleren

Rondom jouw waarheid heb je ook automatismen of gewoonten gebouwd. Om je gedrag echt te veranderen mag je afscheid nemen van je oude gewoonten en/of jezelf nieuwe gewoonten aanleren. We weten allemaal hoe lastig het is om gewoonten aan te passen. In een volgende blog kom ik hier uitgebreider op terug.

 

Meer weten?

Ja, ik weet het…. Het vereist moed om het ‘oude’ los te laten en om een nieuwe gewoonte te starten. Maar weet dat je altijd een keuze hebt. Jíj bent immers verantwoordelijk voor jouw leven. Ga ervoor! Ik gun je een bijzonder leven.

Kun jij als manager of ondernemer wel wat hulp gebruiken om van je oude gewoontes af te komen? Wil je een duurzame gedragsontwikkeling op meerdere vlakken van je leven? Ik help je graag.

Schrijf je in voor de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijving is helemaal gratis. Graag tot dan!