a
beperkende overtuigingen loslaten, hoe doe je dat?

Wij mensen zijn wezens die denken en voelen. Onze manier van denken bepaalt wat we voelen en we nemen wat we denken aan als dé waarheid. Het bepaalt dus ook ons gedrag. In dit artikel lees je meer over beperkende overtuigingen en hoe je ze kunt loslaten. 

 

Roze olifant

Wist je dat je gemiddeld ruim 60.000 gedachten hebt per dag? Je hebt gedachte na gedachte, waarvan ruim 95% overigens onbewust is. En als we ons al bewust zijn van (vaak vervelende en negatieve) gedachtestromen, dan proberen we ze te onderdrukken. Dit werkt niet. Misschien heb je wel eens geprobeerd om niet aan een roze olifant te denken? De kans is groot dat je hem zo voor je ziet!

 

“Alles wat we zijn, komt voort uit onze gedachten. Met onze gedachten scheppen we onze wereld.” – Boeddha

 

In mijn vorige blog heb je al gezien dat vertragen of een adempauze nemen een goed manier is om je gedachten in toom te houden. Je verlegt je aandacht dan naar je zintuigen (focus op je lijf dus) in plaats van in de onbewuste gedachtestroom te blijven hangen. Het is erg prettig om afstand te creëren tot je gedachten. Eigenlijk wil je je gedachten oordeelvrij registreren, zodat je bewust kunt kiezen welke gedachte je aanneemt en welke niet.

 

Kettingreactie

Je gedachten zijn een interpretatie van een bepaalde gebeurtenis wat zich om je heen voordoet. Je brein screent namelijk continu op externe prikkels van je 5 zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) en op interne prikkels zoals gedachten. Deze prikkels worden na binnenkomst razendsnel gelabeld en beoordeeld door je brein. Dit oordeel zorgt er vervolgens voor dat we een gevoel of emotie ervaren, waardoor we bepaald gedrag gaan vertonen. En dat heeft natuurlijk weer gevolgen voor de situatie waarin we ons bevinden.

In de cognitieve gedragstherapie noemt met dit ook wel de kettingreactie met de 5 G’s:

1. Gebeurtenis

2. Gedachten (-> leidt razendsnel tot een oordeel)

3. Gevoel (emotie)

4. Gedrag

5. Gevolg

De cognitieve gedragstherapie helpt je inzicht te verkrijgen in de relatie tussen gedachten en gevoelens en de gevolgen daarvan. Andere interpretaties van situaties leiden tot andere gedragingen en ervaringen.

Positieve gedachten en triggers zorgen voor positieve emoties, negatieve gedachten en triggers zorgen voor negatieve emoties. Je kunt dus maar het beste zoveel mogelijk positieve gedachten hebben. Toch heb je blijkbaar het merendeel van je tijd helaas met name negatieve gedachten. Door je te realiseren (en hiermee te oefenen) dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je gedachten en hiermee op hoe je je voelt, kun je dit doorbreken. Je kunt je brein trainen om positiever te denken.

Probeer dit schema eens in te vullen voor jezelf wanneer je last hebt van zogenaamde negatieve gevoelens of emoties, zoals angst, boosheid, verdriet of onzekerheid. Je kunt ook terugdenken aan een situatie waarin je last had van dit soort gevoelens. Hieronder een simpel voorbeeld:

Gebeurtenis: Ik kom mijn buurman tegen op straat. Ik zeg ‘hallo’, maar hij groet niet terug.

Gedachten: Hij vindt mij vast niet aardig.

Gevoel: Ik voel me somber en onzeker hierdoor.

Gedrag: Ik zeg niets meer en loop gauw verder.

Gevolg: Ik groet hem de volgende keer niet meer en ontloop hem.

Oordeel

Een interpretatie of oordeel van een bepaalde gebeurtenis is gebaseerd op een vergelijking met je eigen normen, waarden en overtuigingen. Deze normen, waarden en overtuigingen heb je meegekregen vanuit je opvoeding, familie, sociale omgeving, vroegere trauma’s en zich steeds weer herhalende persoonlijke ervaringen. Ze vormen jouw eigen waarheid en geven betekenis aan dat wat wij als realiteit beschouwen.

Soms gebeurt het dat je heel heftig reageert op iets. Dan kan het zijn dat daar bij jou nog een zogenaamde blauwe plek of blokkade zit. Er is dan een sterk oordeel dat ontstaat door een dieperliggende overtuiging. Bijna iedereen heeft dit soort blauwe plekken, veelal ontstaan door een heftige ervaring in het verleden.

Het lijkt er dan vaak op dat je overvallen wordt door een heftige emotie, maar in werkelijkheid ontstaat deze dus vanwege een sterk oordeel en hardnekkige overtuiging.

Wist je overigens dat een heftige emotie maar maximaal 90 seconden duurt? Er is een automatische chemische reactie in het lichaam, zelfs bij de meest heftige emotie, die nooit langer duurt dan 90 seconden. Daarna is alles wat je voelt een eigen keuze, hoewel dit meestal wel onbewust gebeurt. Door onze eigen overtuigingen en gedachten wordt dit vaak veel groter gemaakt in ons hoofd en blijven we ons ellendig voelen. We blijven er als het ware in hangen.

Over het algemeen vorm je razendsnel een mening over anderen en slinger je deze maar wat graag de wereld in. Op zich niks verkeerds mee zou je zeggen, alleen vergeet niet dat dit oordeel alleen iets zegt over jou als gever. Je maakt ze zelf op grond van jouw waarheid, en niet op de waarde van de ander. Hoe je oordeelt over een ander is dus eigenlijk hoe je oordeelt over jezelf.  Als jij je bijvoorbeeld irriteert aan die collega die het hoogste woord voert, kan het zijn dat jij heel bescheiden bent en van jezelf niet het hoogste woord mag voeren.

Oordelen gebeurt veel en vaak zonder dat je het door hebt. Ben jij je bewust hoeveel je oordeelt?

 

Beperkende overtuigingen

Soms merk je dat mensen om je heen op een hele andere manier op eenzelfde situatie reageren dan jijzelf. Iedereen heeft immers andere patronen en overtuigingen in zijn systeem, van waaruit hij de situatie bekijkt en beoordeelt. Iedereen heeft een eigen waarheid. Soms bewust, maar meestal onbewust.

Als je wat vaker de tijd neemt voor jezelf en je naar binnen keert, groeit je bewustzijn. Je wordt je ook wat meer bewust van je overtuigingen. Vaak hebben deze overtuigingen je vroeger gediend, maar nu niet meer. Hierdoor maak je vaak onbewust keuzes vanuit eerdere kinderervaringen of zogenaamde blauwe plekken in plaats van vanuit het hier en nu of je verlangens.

Overtuigingen kunnen je zowel helpen als in de weg zitten. Als overtuigingen je in de weg zitten, noemen we ze ook wel negatieve of beperkende overtuigingen. Een voorbeeld hiervan is ‘ik mag geen fouten maken’. Deze beperkende overtuigingen zorgen voor een vertroebeld beeld op je kernkwaliteiten. Je remt jezelf vaak af, wat uiteindelijk je persoonlijke ontwikkeling in de weg staat.

Positieve of stimulerende overtuigingen kunnen je daarentegen juist helpen je doelen te bereiken. Een voorbeeld van een positieve overtuiging is ‘ik ben erg handig’. Ze geven je zelfvertrouwen waardoor je makkelijker dingen gaat doen. Positieve overtuigingen geven ons de mogelijkheid onze talenten te ontplooien.

Het goede nieuws is dat onze overtuigingen een ontwikkeling doormaken. Ze veranderen. Je kunt je overtuigingen kiezen. Je kunt dus ook een overtuiging kiezen die je helpt en ondersteunt om een succesvoller en waardevoller leven te hebben.

De beperkende overtuiging ‘ik mag geen fouten maken’ kun je vervangen door een dienende overtuiging, zoals ‘ik sta mezelf toe om fouten te maken, want van fouten leer ik’. Deze zin schrijf je op in de tegenwoordige tijd en zeg je hardop. Net zolang totdat je het echt voelt en gelooft. Hiermee maak je een andere verbinding in je brein, waardoor je voortaan anders hierop reageert.

 

Beperkende overtuigingen onderzoeken en loslaten

Aan overtuigingen liggen meestal dieperliggende overtuigingen ten grondslag. Vaak komt dit naar op ‘ik word niet gezien/gehoord’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Een belemmerende overtuiging kun je niet veranderen indien je niet aan jezelf bewijst dat je het mis hebt. Blijf dus actie ondernemen om te laten zien aan jezelf dat de overtuiging niet juist is.

Samengevat kun je dus zeggen dat die nare emoties waar we allemaal mee te dealen hebben en die onze stemming bepalen, altijd ontstaan uit oordelen. Het oordeel dat we hebben is weer afhankelijk van onze overtuigingen. Er zit altijd een bepaalde angst onder een overtuiging, die jou wil wijzen op een onderliggende behoefte. Daarom is het zo belangrijk om je oordelen en overtuigingen te onderzoeken. Belemmerende overtuigingen staan namelijk vaak authentiek leiderschap in de weg!

Om je beperkende overtuigingen te onderzoeken, kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

  1. Welke negatieve gebeurtenissen hebben een grote impact op je gehad in je leven?
  2. Weet je welke beperkende overtuigingen hierdoor mogelijk zijn gevormd?
  3. Welke angst zat hieronder en wat was dus je onderliggende behoefte?
  4. Welke consequenties hebben deze overtuigingen gehad?
  5. Hoe zou je deze beperkende overtuiging nu om kunnen buigen naar een dienende overtuiging?

Hopelijk kun jij met bovenstaande vragen achter jouw beperkende overtuigingen komen en kun je deze loslaten of ombuigen naar dienende overtuigingen.

 

Hulp nodig?

Wil jij ook jouw beperkende overtuigingen voor eens en voor altijd loslaten? Wil je meer innerlijke rust vinden en groeien in je persoonlijk leiderschap? Voor jezelf of jouw team? Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Je kunt je gratis inschrijven hiervoor!