fbpx
a
Hoe omgaan met stress

Je bent de grip op je werk kwijt. Je voelt je opgejaagd en komt niet van je werk los. In jouw hoofd is het één grote warboel. De waan van de dag is de baas over jou. Kortom, je voelt je gestrest en geleefd. Maar hoe kun je omgaan met stress? In dit artikel lees je hoe je stress kunt herkennen en hoe je stress weer de baas wordt.

Bewust van stress 

Stress, dat woord kan ik inmiddels bijna niet meer horen. Het gehele internet staat er vol mee. Maar hoe kun je het beste omgaan met stress?

Het is belangrijk om je bewust te blijven van de oorzaken van stress, wat dit met je doet en hoe je het kunt oplossen.

Hoewel er een grote negatieve lading om het woord stress hangt, heeft het ook positieve kanten. Het houdt je scherp en zorgt dat je adequaat kunt handelen indien het van je verlangd wordt.

Maar zodra je je niet bewust bent dat je langdurig aan stress leidt, kan dit uiteindelijk leiden tot overspannenheid of een burn-out. Je bent dan geen leider meer van je eigen leven. Daarom is het belangrijk dat je stress gaat herkennen.

 

Stress herkennen

Vaak wordt stress pas herkent als het al te laat is. Soms zijn de signalen – in elk geval voor de buitenwereld – goed herkenbaar, maar vaak zijn het zogenaamde vage klachten.

We hebben allemaal wel eens een pijntje hier en daar en maken ons dan niet direct zorgen. Toch is het belangrijk dat we naar ons lichaam gaan luisteren en al onze klachten serieus nemen. Je lichaam is immers een ingenieus systeem en een grote bron van wijsheid.

En hoewel we allemaal anders reageren op stress, komen de volgende fysieke en mentale signalen vaker voor:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slecht slapen
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Buikklachten
  • Overmatig zweten
  • Neerslachtigheid
  • Laag zelfbeeld

Weet je eigenlijk waarvan jij in de stress schiet? Is het die irritante collega op je werk? Is het je relatie of een verhuizing? Of raak je verhit van in de file staan?

Het is fijn als je deze stress kunt herkennen op het moment dat het voorkomt. Verstil en vertraag daarom regelmatig en voel hoe je lichaam aanvoelt. Je lichaam geeft je signalen en WEET namelijk veel beter dan je hoofd.

 

Overlevingsstrategie

Weet je ook wat je overlevingsstrategie is op het moment dat je stress hebt? De meeste mensen hebben een soort “verslaving” om met hun stress te dealen op dat moment. Dit kan bijvoorbeeld een eetverslaving zijn, drank of drugs, maar ook tv kijken, de verslaving aan onze mobiele telefoon of aan werk kunnen een overlevingsstrategie zijn.

Omdat heel veel mensen om ons heen wel een of meerdere verslavingen hebben, vinden we dit steeds meer normaal gedrag. Maar onze overlevingsstrategie leidt ons af van ons (slechte) gevoel van dat moment en daardoor lijkt het misschien op de korte termijn wel een oplossing. Op de lange termijn word je er in elk geval niet gelukkiger van en ben je stress zeker niet de baas. Daarom is het cruciaal om stress te leren herkennen en te weten hoe je omgaat met stress.

 

Sport en ontspanning

Hoe omgaan met stress? Hier zijn verschillende manieren voor. Goed voor jezelf zorgen doe je ook door tijd te maken voor sport en ontspanning. Tijdens het sporten of ontspanningsoefeningen ben je met je lichaam bezig en zit je minder in je hoofd. Het geeft voordelen op zowel fysiek, emotioneel als mentaal vlak.

Toch is sporten alleen niet voldoende als je stress wilt bestrijden. Bekijk hier mijn blog met tips om een onrustig gevoel te lijf te gaan.

Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn o.a. mediteren en ademhalingsoefeningen. Beiden zijn bewezen effectief. Je wordt jezelf meer bewust van gevoelens, emoties en gedachten, waardoor je ze vervolgens weer los kunt laten. Doen dus!

Ook praten met vrienden, je partner of eventueel een hulpverlener, kan je helpen om je meer inzicht te krijgen in jezelf en de manier waarop je op dingen reageert.

Kun jij met stress omgaan? Deel dan hieronder jouw beste tips voor een meer ontspannen leven.

 

Hulp nodig?

Als jij met stress kunt omgaan, dan vind je meer rust en ontspanning in je werk en je leven.

Wil jij jezelf van stress naar ontspanning kunnen brengen en jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen? Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Je kunt je hiervoor gratis inschrijven. Graag tot dan!