fbpx
a
Wat is stress: alert zijn op stress

Stress is niet iets wat je zomaar altijd door hebt. Mogelijk leef je, zoals de meeste mensen, op een manier die je niet slecht maar ook niet goed zou willen noemen.

Je wordt geleefd door allerlei dagelijkse verplichtingen, zoals werk, relatie, gezin, familie, etc. Dag in, dag uit voelen hetzelfde en het lijkt wel alsof je er niet uit kunt stappen. De waan van de dag noem ik dit ook wel.

Veel mensen zijn hier helemaal oké mee, want deze patronen geven je ook iets. Ze geven je houvast en voorspelbaarheid. Je hoeft niet steeds na te denken over hoe laat je bijvoorbeeld op moet staan. Het zorgt voor een bepaalde structuur en zekerheid in je leven.

Maar de meeste mensen die ik spreek zijn hier niet oké mee. Ze voelen ergens dat dit hen niet gelukkig maakt. Ik hoor vaak dat ze meer willen kunnen genieten.

 

Hoe kun je stress herkennen?

Afgelopen week had ik een directeur aan de lijn die binnenkort gaat starten met mijn programma authentiek leiderschap. Dennis is 51 jaar, stuurt zo’n 55 mensen aan en heeft daarnaast een druk gezinsleven met 2 tieners.

Hij kwam bij mij, omdat het niet helemaal lekker liep. Hij had niks te klagen – vond hij zelf – maar toch had hij regelmatig het gevoel dat hij vastzat in de waan van de dag en aan het overleven was.
Omdat hij een overvolle agenda had (en geen ‘nee’ kon zeggen), sliep hij soms maar 5 uurtjes per nacht. Ook had hij nooit tijd voor zichzelf.

Toch had hij geen last van stress…. Tenminste, dat dacht hij. Hij voelde geen mentale druk of onrust in elk geval. Maar toen ik even doorvroeg bleek hij wel wat lichamelijke klachten te hebben. Hij vertelde me letterlijk dat hij het op deze manier niet ging redden tot aan zijn 68e levensjaar. Dat zijn lijf dit niet ging volhouden. Dennis schrok er overigens zelf van toen hij dit laatste uitsprak.

 

Heb ik stress?

Ik ben van mening dat iedereen regelmatig last heeft van chronische stress. We leven immers in een maatschappij waarin een verhoogde mate van alertheid heerst. We krijgen steeds meer prikkels te verwerken. Ik heb zelf de introductie van de personal computer en de mobiele telefoon meegemaakt, wat een grote verandering betekende voor onze focus. Alles gaat steeds sneller en onze focus is drastisch verminderd de afgelopen decennia.

Heel vaak ervaren we overigens deze stress niet bewust, waardoor veel mensen niet toegeven dat ze last hebben van stress of het niet als zodanig labelen.

 

Waar zit stress en wat doet het met je lichaam?

Bij iedereen uit het zich ook anders. Iedereen heeft wel een zwakke plek waar stress het snelst zichtbaar wordt.
Sommige mensen zijn vaak ziek of hebben last van fysieke klachten (hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten etc.) Anderen zijn vermoeid of slapen slecht. Weer anderen voelen een bepaalde mentale onrust of weten niet precies wat ze willen en kunnen moeilijk beslissingen nemen.

Zelf krijg ik vaak last van een kaakholteontsteking. Dat is mijn zwakke plek. Als ik weer te veel gedaan heb, dan ontaardt een verkoudheid direct in een holte-ontsteking bij mij.

 

Weet jij hoe stress zich bij jou uit?

Waar uit stress zich als eerste bij jou? Als je dat namelijk weet, dan kun je daarop tijdig reageren en hoef je niet te vervallen in een burn-out.

Weet je niet waar jouw stress zit? Neem dan nu eens een minuutje om na te denken over jouw huidige gezondheid en de bijbehorende levensstijl en geef een eerlijk antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe is het met je lichamelijke conditie als je bijvoorbeeld snel de trap op loopt of de trein moet halen?
  • Heb je last van lichamelijke ongemakken of pijntjes?
  • Heb je voldoende rust en neem je iedere dag even tijd voor jezelf?
  • Hoeveel uren slaap je gemiddeld per nacht?
  • Heb je meer positieve of juist negatieve gedachten over jezelf?
  • Voel je jezelf voldoende gesteund door je omgeving?
  • Kun je dagelijks dingen doen waar je enthousiast van wordt?
  • Geeft je werk je voldoening?
  • Geef jezelf nu eens een cijfer voor jouw energie-level (0-10). Als je een eerlijk antwoord geeft, wat is dan de score?

 

Hoe stress verminderen?

Stress verminderen is een belangrijk aspect van zelfzorg en het bevorderen van welzijn. Hier zijn enkele tips om stress te verminderen:

1. Ontspanningstechnieken: Probeer technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Deze kunnen helpen om je lichaam en geest te ontspannen.

2. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, joggen, dansen of fietsen, en maak er een regelmatige gewoonte van.

3. Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, eet gezonde voeding en beperk het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol. Een gezonde levensstijl kan je veerkracht vergroten en je helpen beter met stress om te gaan.

4. Stressfactoren identificeren: Probeer de bronnen van stress in je leven te identificeren en bekijk hoe je ermee kunt omgaan. Soms kun je bepaalde stressfactoren verminderen of vermijden, en andere keren kun je leren hoe je er effectiever mee kunt omgaan.

5. Tijd voor jezelf: Neem regelmatig tijd voor jezelf om te ontspannen en dingen te doen die je leuk vindt. Dit kan activiteiten omvatten zoals lezen, luisteren naar muziek, een bad nemen, creatieve hobby’s uitoefenen of gewoon rustig een wandeling maken in de natuur.

6. Sociale steun: Zoek steun bij vrienden, familie of een ondersteunende gemeenschap. Praat over je gevoelens en zorgen met mensen die je vertrouwt. Soms kan het delen van je gedachten en emoties al helpen om stress te verminderen.

7. Grenzen stellen: Leer om je grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om je eigen behoeften en welzijn voorop te stellen.

 

Meer weten?

Ondernemers en leiders bezitten vaak een breed skala aan skills. Maar het is ook een doelgroep die over het algemeen veel last heeft van stress. 

Ben jij een ervaren ondernemer of manager en wil jij meer rust, voldoening en plezier in je werk en je leven?

Ik nodig je van harte uit om mee te doen met de masterclass die ik binnenkort ga geven. Schrijf je nu gratis in.