fbpx
a
Van overleven naar leven

Veel mensen denken dat ze vanalles ‘moeten’. Ze zitten gevangen in de waan van de dag en doen alle dingen op de automatische piloot. Ze genieten niet meer van het leven en zijn aan het overleven. Lees hieronder mijn eigen verhaal en hoe ik van overleven naar leven ben gegaan. 

Hard werken

Ik ben hard aan het werk. Rond 18:00 hoop ik m’n werk af te kunnen ronden voor vandaag. Af is het natuurlijk nooit, want er blijven gemiddeld 50 tot 100 ongelezen e-mails continu in m’n mailbox. Als leidinggevende heb je nu eenmaal een heleboel ballen in de lucht te houden.

Toch probeer ik rond 18:00 uur naar huis te gaan, want ik weet dat het niet goed is om lang door te werken. Daar word ik immer keer op keer op gewezen door mensen uit mijn omgeving. Als ik een klein uurtje later thuiskom staat m’n man al te koken. Ik duw hem zowat weg achter het fornuis, want een vrouw hoort te koken… Na het opruimen nog wat sporten, want je hoort ook goed voor je lichaam te zorgen. Even douchen en dan op tijd weer naar bed, want morgen begint de dag weer vroeg. Om 06:15 uur staat de wekker immers elke dag.

 

Overleven

Zo verliep mijn gemiddelde werkdag tot 2017. Ik had totaal geen plezier meer in mijn leven. Ik was aan het overleven. Het voelde of ik alles moest doen in plaats van van wilde doen.

Ik leefde van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Maar ook op vakantie kon ik moeilijk echt genieten, want mijn mailtjes in m’n mailbox liepen zienderogen op. Ik keek tijdens de vakantie er al verschrikkelijk tegenop om deze achterstand weer in te lopen als ik terug was van vakantie.

 

Belemmerende overtuigingen

Zo ben ik jaren doorgegaan. Ergens in mij was er onrust. Ergens in mij zat ontevredenheid. In mij zaten overtuigingen waar ik last van begon te krijgen. Een stemmetje in mij zei me dat het zo niet langer door kon gaan, dat stemmetje wilde dat ik weer ging leven. Met name door mijn belemmerende overtuigingen, zoals ‘dat je hard moet werken’ en ‘dat je moet doen zoals het hoort en zoals (ik dacht dat) anderen van mij verwachten’, heb ik hier niet naar geluisterd.

Ik zat in een zogenaamde gouden kooi en wist het deurtje niet te vinden om de kooi te openen. 

 

Geluk, plezier en vrijheid

Pas toen het al te laat was en ik in een dikke burn-out belandde, heb ik hulp ingeschakeld van een persoonlijke coach.

Dankzij deze coach ben ik me bewust geworden van deze hardnekkige overtuigingen. Toen heb ik onder ogen gezien dat ik een keuze heb. Dat ik mijn eigen pad mag kiezen en niet meer naar deze overtuigingen hoef te luisteren en handelen. Ik kwam erachter dat ik veel meer kon bepalen in het leven dan dat ik dacht. Ik ging van overleven naar leven!

De meeste mensen denken dat geluk hen overkomt of dat ze voor pech geboren zijn. Maar ik weet inmiddels dat geluk, plezier en vrijheid in overvloed aanwezig is en dat je te allen tijde hiervoor kunt kiezen. Jawel, het zijn keuzes.

Het leven is misschien niet maakbaar, maar wel stuurbaar. Je hebt immers altijd een keuze hoe je met de dingen omgaat.

 

Van overleven naar leven

Het roer ging om en inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Ik werk soms nog steeds hard en ik sport ook regelmatig, maar ik heb besloten om alleen nog maar dingen te doen waarin ik plezier heb, waardoor ik minder energieverlies ervaar.

Ik ervaar vrijheid omdat ik zelf achter het stuur zit en mijn leven leidt. Hierdoor voel ik me veel gelukkiger en lopen mijn relaties ook soepeler. Ik ging van overleven naar leven en durf te zeggen dat ik mijn eigen leven leid, met behulp van een dosis lef en liefde.

Zo’n radicale beslissing als die van mij zie je regelmatig bij mensen die al veel te lang gewacht hebben en steeds maar uitstelden, omdat de noodzaak om het anders te gaan doen eerder nog niet hoog genoeg was. Stel jezelf regelmatig de vraag: wat wil ik nu écht? Waar heb ik nu behoefte aan? En wees eerlijk naar jezelf.

Schroom niet om hulp in te schakelen als je niet lekker in je vel zit. Het hoeft namelijk zo te gaan. Maar wacht niet te lang. Neem verantwoordelijkheid en durf te leven. Ga van overleven naar leven!

 

Hulp nodig?

Ben jij het overleven beu en wil jij jouw (persoonlijke) leiderschap verder ontwikkelen? Ik help je graag!

Allereerst wil ik je uitnodigen voor mijn masterclass welke ik binnenkort ga geven. Inschrijven is helemaal gratis. Graag tot dan!