fbpx
a
Te hard werken is geen burn-out oorzaak

Ook al lijkt het soms zo, te hard werken is geen burn-out oorzaak. Lees hieronder mijn persoonlijke verhaal over mijn burn-out en hoe jij weer de touwtjes in handen weet te krijgen.

Lege accu

Het is een mooie, zonnige zaterdag en mijn partner en ik zijn uitgenodigd voor een verjaardag van een goede vriendin. Ik ben de laatste tijd erg moe en slaap slecht.

Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om te gaan. Toch stap ik onder de douche. Maar na het douchen moest ik eerst drie kwartier op bed zitten omdat ik niet in staat ben om jezelf aan te kleden. Ik kan niet meer.

Mijn kledingkast hangt vol met mooie kleren, maar ik weet niet wat ik aan moet trekken. M’n accu is helemaal leeg en alles kost me eigenlijk te veel energie. Het liefst was ik in bed gekropen, maar ik sleep mezelf toch naar de verjaardag, want ik vind dat ik het niet kon maken om niet te gaan.

 

Alleen in je hoofd

In de auto confronteert m’n partner me met mijn gedrag. Van binnen weet ik dat hij gelijk heeft. Ik beloof de komende tijd wat meer rust te nemen en stel hem hiermee gerust. Argwanend kijkt mijn partner me aan, maar gelukkig laat hij het hierbij zitten. Ik weet dat dit lastig gaat worden om me aan deze belofte te houden, want ik heb nog zoveel te doen…

Inmiddels besef ik maar al te goed dat het niet goed met me gaat, maar heer eerlijk, ik weet niet aan welke knop ik moet draaien om het te veranderen. Het voelt alsof ik alleen nog maar in m’n hoofd zit en de rest van mijn lijf niet meer mee doet.

Misschien herken je (delen van) mijn verhaal?

 

Je laten leiden door stress

Voor de buitenwereld doe je alsof er niets aan de hand is, terwijl je van binnen lijdt. Doordat je zelf ook wel voelt dat het niet lekker gaat, ga je nog harder je best doen. Je doet precies wat (je denkt dat) er van je verwacht wordt.

Je laat je leiden door stress. De stress van de waan van de dag, van je verantwoordelijke baan of van je personeel, van het huis dat je aan het bouwen bent of de stress van je relatie of gezin. Je wordt steeds minder effectief en maakt steeds meer fouten, maar dat probeer je te maskeren door nog harder te werken. Tijd om je accu op te laden is er niet meer. Je krijgt een korter lontje en je naasten krijgen regelmatig de volle laag van je.

Je moddert nog een aantal maanden door totdat je uiteindelijk in een onvermijdelijke burn-out terecht komt.

 

Te hard werken is geen burn-out oorzaak

Inmiddels ben ik een aantal jaar verder en voel ik mij weer helemaal happy. Ik voel een diepe innerlijke rust, maar ook een enorme bron aan energie om te doen wat ik te doen heb. Ik laat me niet meer leiden door mijn omgeving, maar leef vanuit een diepe innerlijke connectie.

Ik ben erachter gekomen dat te hard werken geen burn-out oorzaak is. Ik geloof namelijk dat je een burn-out krijgt als je de verbinding met jezelf totaal bent verloren. Als je bent vergeten te luisteren naar de stem van de belangrijkste persoon, namelijk jezelf. En als je vergeten bent voor hem of haar te zorgen.

 

Leven vanuit een diepe innerlijke connectie

Wil jij ook weer de touwtjes in handen krijgen en de connectie met jezelf herstellen? En gaan leven vanuit een diepe innerlijke connectie?

Wil jij jouw leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie? Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijven hiervoor is helemaal gratis.