fbpx
a
Persoonlijk Leiderschap: heb jij de regie in handen?

Afgelopen zaterdag toen ik later op de avond samen met mijn man nog even voor de TV zat, zag ik dat één van mijn favoriete films weer voorbijkwam: Gladiator. En ondanks dat de film alweer ruim 20 jaar oud is, blijk ik toch keer op keer weer meegenomen te worden in het verhaal. Een film die je elke keer opnieuw inspireert op het gebied van persoonlijk leiderschap en je aan het denken zet. Heb jij de regie in handen?

Heroïsch verhaal

De film heeft alles is zich: een heroïsch verhaal, waarin veel thema’s zoals liefde en verlies, moord en wraak voorkomen. Generaal Maximus Decimus Meridius, gespeeld door Russell Crowe is een mooi voorbeeld van persoonlijk leiderschap.

Hij bezit mijns inziens alle eigenschappen die een goede leider dient te hebben: Hij is een visionair, authentiek, integer, sterk in communicatie, inspirerend, neemt doortastende beslissingen, kan goed motiveren, is optimistisch en neemt verantwoordelijkheid. Hij vindt zijn persoonlijke missie en vecht daarvoor.

En pas als hij zijn missie heeft volbracht, verlaat hij het leven en mag hij naar zijn vrouw en zijn zoon, die al in het hiernamaals zijn. Op het einde van de film wordt Rome teruggegeven aan het volk en ben ik weer een kwart liter traanvocht armer ;-).

 Meer over Gladiator.

 

De volger in jou

De leider en de volger zitten allebei in ons. Soms staat de leider in ons aan het roer, maar vaker is het de volger die onze keuzes bepaalt. De leider ligt vaak te slapen.

De volger neemt vaak geen (bewuste) beslissing of maakt per definitie niet de juiste keuzes voor ons. Het tegenovergestelde van persoonlijk leiderschap wordt werkelijkheid. Misschien lijkt het soms wel een goede keuze op de korte termijn, maar meestal brengt het ons op de lange termijn juist meer pijn en verder van ons doel.

Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen dan zorgt de volger in je ervoor dat je toch kiest voor de zak chips als je ’s avonds op de bank zit als je een vervelende dag hebt gehad op je werk. Kortstondig misschien even een troostend gevoel, maar op de lange termijn raak je verder van je doel verwijderd. De volger kan dus moeilijker weerstand bieden aan verleidingen en valt gemakkelijk voor de verkeerde keuzes.

 

De leider in jou

De leider in ons zorgt ervoor dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons leven en wakkert persoonlijk leiderschap aan. Hij kijkt vooruit en reflecteert regelmatig. Hij zorgt ervoor dat we de juiste beslissingen nemen voor de lange termijn. Daarbij calculeert hij korte termijn pijn (of minder plezier) in. Hij weet verleidingen makkelijker te weerstaan en maakt dus keuzes die uiteindelijk goed zijn voor JOU!

De leider in het voorbeeld hierboven zal de zak chips laten liggen in de kast. Hij is zich ervan bewust dat de zak chips geen oplossing is voor zijn vervelende gevoel die hij aan zijn werkdag heeft overgehouden.

 

Vaker bewuster keuzes maken door persoonlijk leiderschap

Ik dacht zelf dat mijn leider wel een prominente rol had in mijn leven. Ik heb immers in mijn leven al een aantal keer het roer omgegooid. Al een aantal keer op verschillende gebieden van mijn leven opnieuw begonnen. Toch maak ik ook nog niet altijd de juiste keuzes en kan ik de verleidingen ook niet allemaal weerstaan. En dat is niet erg. Hiervan kan ik juist weer leren.

Ik wil er overigens niet voor pleiten om altijd alles volgens het boekje te doen en om bijvoorbeeld nooit meer een zak chips te eten. Nee hoor, ga alsjeblieft leven en genieten van het leven! Waar ik wel voor pleit is persoonlijk leiderschap. Maak wat vaker bewustere keuzes en neem hiervoor verantwoordelijkheid. Wij zijn erbij gebaat om de leider in ons wakker te maken en om hem wat vaker aan het roer te zetten van ons eigen schip.

Zeg eens eerlijk, heb jij de regie in handen?

 

Hulp nodig?

Wil jij ook jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie?

Dan nodig ik je uit om mee te doen met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijving hiervoor is gratis. Graag tot dan!