Als een sporter een teleurstellende prestatie levert, kunnen ze vaak niet duiden waar het aan ligt. Vaak ligt het niet aan het lichaam of aan een gebrek aan vaardigheid, conditie of uithoudingsvermogen, maar is het een mentale kwestie. Wist je dat het trainen van het hoofd minstens zo belangrijk is als het trainen van je lichaam? Eén gedachte kan genoeg zijn om een wedstrijd te verpesten. Lees in dit artikel hoe je meer focus en betere prestaties krijgt door flow.
Wat is ‘flow’?
Sporters weten als geen ander wat het is om ‘in de flow’ te zijn. Volgens Wikipedia refereert de term ‘flow’ aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden.
Het schuift als het ware je bewustzijn en ego aan de kant en je bent volledig gefocust op je doel. Instinct en intuïtie nemen het over van bewuste gedachten en zorgen voor het direct uitvoeren van de juiste actie.
Je denkt niet na over hoe goed of hoe slecht je bent, wat de toeschouwers of je omgeving van je denken, over wat je morgen gaat doen of hoe je haar zit. Je bent volledig in het hier en nu en al die zichzelf herhalende onzin in je hoofd stopt. De tijd vliegt. Iedere actie, beweging en gedachte volgt onvermijdelijk uit de voorgaande. Het hele wezen is erbij betrokken en je gebruikt je vaardigheden optimaal. Het is een heerlijke staat van zijn.
Afdwalende gedachten
Onze gedachten dwalen vaak snel af. We leven nu eenmaal in een maatschappij die ons constant prikkels van buitenaf geeft. We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder internet en social media, maar toch heeft het ons ook een hoop onrust gebracht en zijn we steeds minder gewend om ons gedurende langere tijd op één ding te concentreren.
Onze geest heeft de neiging om overactief te zijn en niet meer te stoppen. Misschien herken je de gewaarwording dat je tijdens het autorijden ineens niet meer weet hoe je de laatste kilometers hebt gereden. Je ogen waren wel op de weg gericht, maar je hebt het niet in je opgenomen, omdat je gedachten ergens anders mee bezig waren. Als sporter wil je niet dat dit je gebeurt tijdens een wedstrijd of belangrijke training.
Voorwaarden creëren voor flow
Je kunt erop oefenen en trainen om op het juiste moment in flow te komen en optimaal te presteren. Maar het is niet makkelijk om te bepalen hoe je ervoor moet trainen of hoe je dat bereikt. Het wordt soms ook omschreven als iets dat je overkomt i.p.v. dat je hier bewust naar toe werkt. Ik ben van mening dat je prima de voorwaarden kunt creëren om in een flow te komen om het vervolgens als het ware proberen af te dwingen.
Het in staat zijn om je gedachten stil te krijgen is van een niet te onderschatten belang hiervoor. Een overactief hoofd bemoeilijkt het ‘in flow’ komen aanzienlijk. En een overactief hoofd tijdens je dagelijkse leven zorgt ook voor een overactief hoofd tijdens het sporten.
Uiteraard helpen een paar biertjes in de kroeg ook om het hoofd stil te krijgen, maar helaas mis je dan de alertheid en de focus die nodig zijn voor een goede prestatie.
Ontspanningsoefeningen helpen voor flow
Ontspanningsoefeningen als meditatie en mindfulness zijn bij uitstek geschikt om het hoofd stil te krijgen. In studies met zowel militairen als sporters is inmiddels lang en breed aangetoond dat mensen die ontspanningsoefeningen doen een betere slaapkwaliteit hebben, minder stress, een betere focus en een sneller herstel van de hartslag en ademhaling hebben na een intensieve training. Het hebben van een kalm, aandachtig en rustig hoofd kan niet alleen leiden tot de hierboven beschreven staat van zijn, maar leidt bovendien tot beter besluitvorming.
Flow is onze natuurlijke staat van zijn. Het is ons geboorterecht.
Meer weten?
Wil jij vaker in flow werken en leven en jouw leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie?
Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijving voor deze masterclass is helemaal gratis. Graag tot dan!