fbpx
a
Keuzes maken op 3 verschillende manieren

Vind jij het ook lastig om keuzes te maken? Zeker als het gaat om grote keuzes. En ben je bang dat wanneer je eindelijk een belangrijke keuze gemaakt hebt, het dan niet de goede is? Je bent in elk geval niet de enige! In deze blog deel ik de 3 verschillende manieren waarop je keuzes kunt maken en welke hiervan de beste is.

Moeilijke keuzes maken in het leven op basis van angst of vertrouwen?

Ik zie steeds meer mensen leven op basis van angst in plaats van op basis van vertrouwen en liefde. Dat uit zich met name bij het maken van moeilijke beslissingen.

De huidige consumptiemaatschappij doet ons geloven dat we niet genoeg hebben of niet genoeg zijn als we dat paar mooie schoenen of die nieuwste IPhone niet hebben gekocht. Niet gek dus dat we steeds onzekerder worden.

Bovendien hebben we veel meer keuzemogelijkheden vergeleken met vroeger.

 

Geen keuze durven maken

Veel mensen die ik spreek vinden het lastig om te kiezen. En dan heb ik het niet over de simpele keuzes als welke sokken je aan moet trekken. Het lijkt dan wel alsof ze op een rotonde rijden en geen afslag durven te nemen. Ze blijven maar rondjes rijden.

Het probleem is echter niet dat je een keuze moet maken, want keuzes maak je elke dag. Wel zo’n 50.000 keer. Het probleem is dat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Je bent bang om te falen. Of bang om tekort te komen.

Ik zie vaak dat mensen helemaal verlammen en niks doen. Maar realiseer je dat niet kiezen of niks doen ook een keuze is. Er verandert dan helemaal niks, terwijl je toch ergens ontevreden over bent.

 

3 verschillende manieren om moeilijke keuzes te maken

Er zijn 3 verschillende manieren om een moeilijke beslissing te nemen. Ik ga hieronder de verschillende manieren een voor een kort met je bespreken.

 

1. Keuzes maken op basis van je RATIO

Soms zeggen mensen: “ik ga er nog even goed over nadenken.” Als het om kleine beslissingen gaat dan kan je ratio dat prima aan. Bij simpele vragen als: ‘ga ik nu eten of straks?’ kan je brein prima zelf een beslissing nemen.  Maar als het wat complexer wordt, dan zakt je ratio door het ijs. Onze ratio weet zich geen raad met complexe keuzes of keuzes tussen tegenstrijdige criteria.

Juist door teveel te denken en redeneren (soms ook wel piekeren genoemd) wordt je gedwongen om in je hoofd en ratio te blijven hangen. De kans is groot dat je er dan helemaal niet meer uitkomt en dat je daarom helemaal geen keuze maakt.

 

2. Keuzes maken op basis van je EMOTIE

De tweede manier waarop je besluiten kunt nemen is op grond van onze emotie. Dit zijn over het algemeen de slechtste keuzes die je kunt maken. Je doet er goed aan om deze te vermijden.

Emoties zijn hele intense gevoelens en daarom lijken ze in eerste instantie juist te zijn. We hebben emoties vaak onbewust weggestopt en deze kunnen tijdens een bepaalde trigger weer naar boven komen. Dus moeilijke keuzes maken op grond van emoties, zijn vaak besluiten op basis van onze vroeger weggestopte emoties. Dit zijn dus geen bewuste keuzes.

Soms lijkt bijvoorbeeld een bepaalde leidinggevende functie helemaal fantastisch, maar kom je er later achter dat je je vergist hebt en heb je zelfs spijt van je beslissing. Je kunt onbewust zoeken naar succes of status, omdat je je vroeger niet gezien of geliefd hebt gevoeld.

Vanuit je vroeger weggestopte emoties kun je dus compensatie zoeken voor vroeger niet vervulde emotionele behoeften.

 

3. Keuzes maken op basis van GEVOEL

Je gevoel kan veel beter dan ja ratio dat kan, afwegingen maken tussen veel verschillende en zelfs tegenstrijdige criteria. Zeker ten aanzien van de iets grotere keuzes die te maken hebben met je werk, gezin, relatie, huis, geld, etc.

Het beste kun je dus keuzes maken op gevoel als je belangrijke beslissingen moet nemen.

Als ik zelf een belangrijke keuze moet maken op gevoel, dan zorg ik voor voldoende tijd met mezelf. Ik maak dan bijvoorbeeld een mooie wandeling in de natuur en doe een of meerdere ademhalingsoefeningen. Op momenten van verstilling kun je namelijk jouw innerlijke stem, jouw intuïtie beter horen. Op een gegeven moment dan weet ik wat mij te doen staat.

 

Eigen keuzes maken op gevoel of emotie?

Hoe weet je nu of je een beslissing neemt op basis van je gevoel of je emotie? Soms kan het lijken alsof je een keuze maakt op grond van je gevoel, terwijl deze toch vanuit weggestopte emoties wordt gemaakt. Een belangrijk verschil is het volgende: kun je een besluit uitstellen naar morgen of volgende week, dan is het intuïtief en komt het dus vanuit je gevoel. Kun je een besluit juist niet uitstellen, dan is het impulsief en dan komt het meestal vanuit weggestopte emoties.

 

Wanneer maak je welke keuze?

Het zal je duidelijk zijn geworden dat het maken van keuzes op basis van je (weggestopte) emoties niet wenselijk is. Probeer deze te vermijden voortaan door jezelf al te vragen of je het besluit uit kunt stellen.

Maar wanneer gebruik je nu je gevoel en wanneer je ratio? Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Als ik mij afvraag of ik iets wel of niet moet doen, dan is dat meestal een gevoelsbesluit. Bij de uitvoering hiervan gebruik ik zeker ook mijn ratio.

Als ik bijvoorbeeld nadenk over of ik een nieuw boek wil schrijven of niet, dan gebruik ik mijn gevoel. Dus OF je iets wilt doen en WAT je wilt gaan doen, zijn gevoelsbesluiten. HOE je dit vervolgens wilt gaan doen, zijn rationele keuzes.

Ons brein kan ons voortdurend voor de gek houden zonder dat we dat zelf in de gaten hebben, maar ons gevoel is altijd loepzuiver. Het weet exact wat wel en niet goed voor ons is. Doordat we steeds meer in ons hoofd zitten zijn helaas veel mensen verleerd hoe ze naar dit gevoel kunnen luisteren.

 

Hulp bij keuzes maken?

Wil jij ook leren om je gevoelige kant verder te ontwikkelen, zodat je beter naar je gevoel kunt luisteren en zodat keuzes maken makkelijker wordt? Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. De enige investering hiervoor is jouw tijd. Inschrijven is namelijk helemaal gratis.