fbpx
a
7 redenen om te starten met visualiseren

De meesten van ons vinden het heerlijk om te dagdromen. Even wegvluchten van alle stress van de dag en je wanen op een strand met zon, palmbomen en zee. Heerlijk! Zo’n visualisatie kan je ontzettend veel brengen. Zowel op privévlak, als in je sport of op je werk. In dit artikel lees je wat visualiseren is en ontdek de 7 redenen om vandaag nog te starten met visualiseren. 

Wat is visualiseren?

Maar wat is nu visualiseren? Visualiseren is het zichtbaar voorstellen van een gedachte in een beeld. Het is een sterk middel om jouw verbeeldingskracht aan te spreken. Onze gedachten en verbeelding hebben een sterke invloed op ons fysiek, mentaal en emotioneel niveau. We kunnen met visualisatie ons onderbewuste beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen. Dit komt doordat onze hersenen geen onderscheid maken tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet en geen onderscheid maken tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen.

Om een indruk te krijgen moet je jezelf eens voorstellen dat je een sappige, gele citroen uit de koelkast pakt. Je ruikt het aroma en voelt de grove schaal. Stel je voor dat je een mes pakt en de citroen in vieren snijdt. Nu ruik je het aroma nog veel sterker. Neem een van de stukken citroen en breng het naar je mond. Nu neem je een grote hap uit je stuk citroen. Waarschijnlijk voel je bij deze gedachte alleen al je mond samentrekken en speeksel produceren. Je hebt geen hap uit de citroen genomen, maar toch reageert je lichaam alsof je daadwerkelijk een hap hebt genomen. De impulsen die je hersenen afgeven zijn dus van invloed op de reacties van het lichaam.

In gedachten zie, voel en creëer je wat je in het hier en nu werkelijk kunt doen. Om deze reden kan visualiseren heel krachtig zijn.

 

7 redenen om regelmatig te visualiseren

De visies, gedachten, herinneringen of overtuigingen die in je onderbewustzijn opgeslagen zijn, spelen een belangrijke rol in hoe je in het leven staat. Hoe je leven er nu op dit moment uitziet, is een verzameling van keuzes die je hebt gemaakt vanuit bewuste en onbewuste acties. Met visualisaties kunnen we ons onderbewuste beïnvloeden en hierdoor meer invloed uitoefenen op de keuzes die je maakt.

Ik deel graag de 7 belangrijkste redenen om te gaan visualiseren met je:

 

1. Voor ontspanning

Thuis kun je het gebruiken om gemakkelijk te ontspannen. Het haalt je namelijk even uit de waan van de dag. Je waant je op een plek waar jij je prettig, rustig en ontspannen voelt. Denk bijvoorbeeld maar aan een dagje strand op een tropisch eiland en voel de warmte van de zon op je huid. Door het in te beelden gaat je lichaam automatisch mee. Als je wilt ben je in een paar seconden helemaal ontspannen.

Een bodyscan is ook een vorm van visualisatie. Doordat je je inbeeldt dat je verschillende lichaamsdelen ontspant, gebeurt het ook.

 

2. Voor meer focus

Door de ontspanning en het naar binnen keren neem je even afstand van je dagelijkse activiteiten of van hetgeen je aan het doen was. Hierdoor kun je daarna met meer focus en aandacht je activiteiten hervatten.

 

3. Voor een optimale prestatie

Met sporten kan visualiseren helpen je techniek te verbeteren. Je beeldt je de juiste beweging in en visualiseert hoe jij die dan maakt om tot een optimale prestatie te komen. Je ziet jezelf niet alleen de beweging maken, maar beeld je ook in hoe het voelt. Als je dit vaker doet, dan geven je hersenen deze informatie automatisch door aan je spieren. Misschien is het je wel opgevallen bijvoorbeeld bij atletiekwedstrijden. Hoogspringers visualiseren de juiste looppassen en zien zichzelf al over de lat gaan.

 

4. Voor meer creativiteit

Ook op je werk kan je het visualiseren inzetten. Zeker in drukke tijden waarin er veel productie moet worden gedraaid is er soms weinig ruimte om out-of-the-box te denken. Terwijl dit soms juist is wat wijzelf, het team of de klant nodig heeft. Door het inzetten van visualisatie kan je individueel én met elkaar tot creatieve ideeën en inzichten komen. En laat creativiteit ons nu juist ook nog eens extra energie geven! Dat komt goed van pas in deze drukke tijden.

 

5. Om beter naar je intuïtie te luisteren

Nadenken over wat je nu eigenlijk wilt en zaken op een rij zetten, kan je zeer zeker helpen om je koers en je richting te bepalen. Maar met alleen nadenken kom je er niet altijd. Misschien herken je het wel: je denkt ofwel piekert je suf, maar het lijkt wel of je in cirkeltjes denkt. Je komt niet tot de essentie. Ook in dit geval kan het je helpen om te visualiseren. Visualiseren is een mooie techniek om het innerlijk weten ofwel je intuïtie, het onderbewuste te benutten. En vanuit het onderbewuste een beeld naar boven te laten komen. Vaak zitten namelijk daar de antwoorden op de belangrijke vragen die we onszelf stellen.  Alle antwoorden zitten al in onszelf, maar soms hoor je ze niet omdat je onrustig bent. Omdat je denken altijd maar bezig is met duizenden gedachten. Zonder dat je het door hebt verlies je daardoor het contact met jezelf en je intuïtie.

 

6. Om je wensen en verlangens te ontdekken

Veel van onze wensen en verlangens zitten diep weggestopt in ons onderbewuste. Omdat we geleerd hebben ze niet toe te laten. Omdat ze niet passen binnen hoe het misschien hoort in onze maatschappij. Of omdat ze niet passen binnen onze eigen verwachtingen. Zo zonde, want om echt wat van je leven te kunnen maken, om echt datgene te doen wat je graag wilt, is het belangrijk dat je toegang krijgt tot jouw diepste verlangens.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn opleiding bij The New Business Women een visualisatie kreeg over mijn toekomstige ik. In de ruimte waar we les kregen, zat ik samen met mijn studiegenoten op een stoel met m’n ogen dicht en werden we aan de hand van een verhaal meegenomen door de visualisatie heen. Wauw, wat een mooie ervaring was dat! Ik zag mezelf 20 jaar ouder en voelde rust, warmte en zachtheid. Ik zag mezelf gelukkig en stralend. Terwijl ik me net voor de visualisatie nog erg opgejaagd en onrustig voelde. Ik ontdekte wat mijn diepste wensen en verlangens waren om zo te worden als mijn 20 jaar oudere ik.

Als jij bijvoorbeeld voelt dat je iets wilt veranderen in je leven is de sleutel tot succes het hebben van een duidelijk beeld van wat je wilt in je leven en hoe het voelt als je dat realiseert.

 

7. Om je vertrouwen te vergroten

Visualiseren heeft mij het vertrouwen gegeven om stappen te zetten. Als je wat wilt veranderen is het leven moet je zelf ook stappen zetten. Dingen doen die misschien wel heel spannend en eng zijn. Er zullen ongetwijfeld belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten als ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘wat zullen anderen van mij denken’ naar boven komen. En die gedachten ondermijnen je zelfvertrouwen. Ze weerhouden je ervan om stappen te ondernemen die spannend zijn, zodat je niet bang hoeft te zijn om te falen. Om fouten te maken. Of om te kiezen voor iets dat misschien wel misgaat.

 

Visualiseren tijdens trainingen en coaching

Niet alleen gebruik ik de techniek van het visualiseren zelf regelmatig, maar ik zet het in mijn trainingen en coaching ook vaak in om mensen beter naar hun gevoel en onderbewuste te laten luisteren. Fantasie is onze grootste gave. Albert Einstein zei ooit: “Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.”

Ik hoop dat ik je heb weten te enthousiasmeren om ook eens te gaan experimenten met visualiseren. Wil jij ook de kracht van visualisatie ervaren? Bijgevoegd vind je een korte visualisatie, die je helpt om te ontspannen en stress te verminderen. Veel plezier ermee!

Laat me gerust weten wat het met je gedaan heeft.

 

Hulp nodig?

Wil jij meer weten over visualiseren en wil je hiermee jouw leiderschap verder ontwikkelen? Schrijf je dan in voor de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijven is helemaal gratis!