fbpx
a
10 tips om te ontsnappen aan de waan van de dag

Word jij ook opgeslokt door de waan van de dag? Of bepaal jij zelf hoe jouw dag eruitziet? Ben jij de leider van jouw eigen leven of word je geleefd? 

We zijn allemaal druk tegenwoordig. Als je iemand vraagt hoe het met hem of haar is, dan krijg je standaard het antwoord: “druk”. Is druk zijn een modeterm of is het echt een groot probleem aan het worden?

In dit artikel vind je 10 tips om te ontsnappen aan de waan van de dag, zodat jij zelf weer aan het roer komt te staan van jouw eigen leven.

 

De waan van de dag

Misschien herken je het wel: mensen die opgeslokt worden door de waan van de dag hebben de hele dag hard gewerkt, maar hebben geen besef wat ze nu precies gedaan hebben. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden en zijn bezig met ad hoc problemen. Ze willen wel verder vooruitkijken en zich bezighouden met echt belangrijke dingen, maar komen er niet of nauwelijks aan toe.

Deze mensen hebben nauwelijks tijd voor morgen, laat staan voor de langere termijn. Ze zitten als het ware gevangen en ploeteren van weekend naar weekend.

 

Excuusgedrag

Ook ontstaat er vaak een vorm van excuusgedrag en een “ja maar” cultuur. Ze zuchten en klagen veel. Tijdens een bespreking moeten ze toegeven dat ze graag een bepaalde actie hadden uitgevoerd, maar dat ze er niet aan toe zijn toegekomen. Er kwam iets tussendoor. Deze mensen voelen zich snel schuldig en gaan nog harder werken om alles gedaan te krijgen. De druk neemt toe. Met alle gevolgen van dien…

Ik zie dit heel vaak bij ondernemers en managers. Veel organisaties hebben een ‘waan van de dag’-cultuur. Voor brandjes blussen wordt eigenlijk altijd tijd gemaakt, terwijl er niet wordt toegekomen aan de strategische projecten of lange termijn doelen. Verder hollen mensen soms bijna letterlijk van vergadering naar vergadering en nemen in de trein of ’s avonds voor de TV nog even de stukken door waar ze overdag niet aan zijn toegekomen. Het ergste is overigens dat er een beeld ontstaat dat dit normaal is. Mensen voelen ergens wel aan dat dit geen energie en levensplezier geeft, maar denken dat het erbij hoort. Dat het leven is in de huidige maatschappij.

Laat ik even heel helder stellen dat dit niet normaal is! Ook je werk mag leuk zijn en energie geven.

 

10 tips om uit de waan van de dag te ontsnappen

Het kan dus echt anders! Omdat het me aan het hart gaat dat zoveel mensen toch maar door ploeteren, deel ik hieronder 10 tips met je om weer leider te worden van jouw leven en te ontsnappen aan de waan van de dag:

 

1. Structuur

Breng structuur aan in je dag en ga niet als een kip zonder kop aan de slag. Maak van je doelstellingen een actieplan. Zorg voor een gedetailleerde planning voor de volgende dag met hierin de belangrijkste acties. Of maak een planning voor volgende week als je wat verder vooruit wilt plannen. Uiteraard aligned met je kwartaal en/of jaardoelen.

 

2. Overzicht

Zorg ervoor dat je overzicht behoudt. Check regelmatig of dat je nog volgens je planning werkt en stel eventueel je planning bij. Zorg er ook voor dat je de juiste KPI’s checkt om te kijken of je je doelen gaat behalen.

 

3. Vertragen

Neem regelmatig de tijd om even uit het raam te staren of een stukje te wandelen. Geef je hoofd een aantal keer per dag een momentje rust. En nee, het checken van je social media is geen rust voor je brein. ?

Leg regelmatig je voeten op het bureau om na te denken over wat je zou moeten doen en hoe je dit gaat aanpakken.

 

4. Urgent of belangrijk

Te vaak beginnen we met de urgente dingen in plaats van met de echt belangrijke dingen. We worden onrustig op het moment dat er nog urgente dingen zijn die ons achtervolgen. Weet welke acties belangrijk zijn en welke urgent.

 

5. Delegeren

Stel jezelf regelmatig de vraag of je deze taak of taken leuk vindt en of je ze zelf moet doen. Check je planning of je acties en stel de kritische vraag: “moet ik dit doen?” Waarschijnlijk kun je veel meer delegeren dan wat je nu doet!

 

6. Filteren

We krijgen vandaag de dag heel veel informatie op ons af. Meer dan eens hoor ik professionals of managers zeggen dat ze meer dan 100 emails op een dag binnen krijgen. Daarbij komen ook nog alle social media berichten, etc. Als je hieraan niet ten onder wilt gaan, dan dien je deze informatie te filteren. Anders heb je een dagtaak aan lezen en/of beantwoorden van al deze informatie en kom je niet meer aan de echt belangrijke dingen toe.

 

7. Transparantie

Zorg ervoor dat iedereen de doelen van je team of organisatie kent en omarmt. Vertrouw op de bereidheid van medewerkers om hun creativiteit in te zetten voor deze doelen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen!

 

8. Positiviteit

Steek geen energie in het klagen en praten over problemen, maar ga iets doen! Dit geeft je veel meer positieve energie. Zorg ervoor dat je niet in de slachtofferrol beland. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren!

 

9. Maak keuzes

Als je teveel in je hoofd zit dan kun je vaak lastig keuzes maken. Maar als jij geen keuze maakt, dan worden deze voor jou gemaakt! Ofwel: niet kiezen is ook een keuze. Blijf dus goed in contact met je lichaam en intuïtie, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen.

 

10. Zorg goed voor jezelf

Last but not least: Zorg goed voor jezelf! Deze staat dan wel op de laatste plaats, maar is in mijn ogen de belangrijkste. Bouw een goed fundament en zorg goed voor jezelf! Als jij niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je niet het beste van jezelf geven. Weet jij wat je zelf nodig hebt om dagelijks goed te kunnen functioneren? Ken jij jouw behoeftes?

 

Tot zover de 10 tips om uit de waan van de dag te ontsnappen. Welke is voor jouw het belangrijkst om toe te passen?

 

Hulp nodig? 

Zit jij momenteel vast en kun jij wel wat hulp gebruiken om uit de waan van de dag te ontsnappen? Dan nodig ik je uit om mee te doen met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijven is helemaal gratis!