fbpx
a
Reflecteren op jezelf; 7 vragen die je jezelf zou moeten stellen

Naast een gezellige feestmaand is december traditioneel ook een maand van reflectie. Afronden, even stilstaan en reflecteren op jezelf over het afgelopen jaar.

Persoonlijke en zakelijke groei

Het eerste jaar van Leid met Lef stond voor mij in het teken van zichtbaarheid. Ik heb dan ook veel gedeeld over mezelf. Niet om mezelf op een troon te plaatsen, maar om een eerlijk beeld te geven. Om kwetsbaar te zijn over mijn struggles, maar ook over mijn successen. Kwetsbaar over mijn gevoelens en gedachten.

2019 was voor mij het eerste volle jaar als ondernemer. Dat was niet altijd gemakkelijk. Het was hard werken en veel zaaien, terwijl je nog geen idee had hoe de oogst eruit ging zien. Dat maakte me soms wel eens onzeker.

2020 stond meer in het teken van overgave en persoonlijke en zakelijke groei. Van nieuwe dingen uitproberen en lef hebben. Maar ook van vertrouwen dat het goed komt. Het voelde vervelend om dankzij de corona-uitbraak mijn live trainingen en coachsessies af te moeten zeggen, maar toch voelde ik diep van binnen dat ik mocht blijven vertrouwen. Ik heb de tijd heel nuttig besteed om een boek te schrijven (In 10 stappen Authentiek Leiderschap) en heb geleerd hoe ik online masterclasses kon aanbieden. Uiteindelijk heb ik toch 3 groepen begeleid met het programma Authentiek Leiderschap en heb ik een online programma gemaakt.

2021 was wederom niet altijd gemakkelijk. Het thema ‘overgave’ was nog steeds van toepassing. In het begin van het jaar konden mijn live trainingen in verband met Corona nog steeds niet doorgaan. Maar gelukkig heb ik afgelopen jaar uiteindelijk toch 5 groepen live mogen begeleiden met mijn meest waardevolle programma Authentiek Leiderschap. En ben ik gestart met het geven van incompany trainingen, waaronder Praktisch Leiderschap. Als ik zo terugkijk voel ik me een bevoorrecht mens en ben ik wederom ontzettend dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en wat ik heb mogen doen in dat jaar! Wat voelt het fijn om jezelf verder te ontwikkelen, als ondernemer én als mens.

Het belangrijkste wat ik afgelopen jaar heb mogen leren is: geloof in kwetsbaarheid, in zachtheid, ZIJN, in vertrouwen en moeiteloosheid. Maar ook in moed, in daadkracht en DOEN. Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten verenigt. Dan kun je voluit leven, het maximale eruit halen. Wat is het belangrijkste wat jij hebt mogen leren het afgelopen jaar?

 

Wat is zelfreflectie

Laten we eerst eens kijken wat zelfreflectie nu eigenlijk is. Volgens Wikipedia betekent zelfreflectie: een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden.

Reflecteren op jezelf is van een afstandje naar jezelf kijken. Kijken naar wie je bent, wat je doet en hoe je dat doet. Objectief en zonder oordeel jezelf waarnemen. Het is niet gemakkelijk. Maar als je systematisch en gestructureerd je gevoelens, gedachten en ervaringen onderzoekt, dan ga je jouw patronen wel herkennen.

Vaak vinden mensen het moeilijk om naar zichzelf te kijken. Het kan ook ontzettend confronterend zijn. Ken jij je sterke én je zwakke kanten? Weet jij waarom je doet, wat je doet? En zie jij wat anderen zien van jou? Kijk jij wel eens in de spiegel? Kijk je dan écht naar jezelf of zie je alleen de buitenkant? Tijd om eens wat tijd te besteden aan de binnenkant dan….

Reflecteren op jezelf met deze 7 vragen

Reflecteren op jezelf kun je elke dag en op ieder moment doen. En hoewel ik pleit voor het structureel inzetten van zelfreflectie, is het einde van het jaar bij uitstek hét moment op hiermee te starten. De laatste weken van het jaar voel ik persoonlijk altijd extra behoefte om te reflecteren op het afgelopen jaar.

Ik vind het belangrijk om stil te staan bij alles wat er gebeurd is gedurende het jaar zodat ik kan leren van de dingen die ik volgend jaar anders wil gaan doen. Als je niet stilstaat bij hetgeen gebeurd is en alleen maar doorgaat dan weet je nooit of je op de juiste weg bent.

Ik gebruik hiervoor een aantal simpele vragen. Wellicht helpen ze jou ook om een goed inzicht te krijgen wat er goed is gegaan het afgelopen jaar en waarin je nog mag groeien.

 

Vraag 1: Wat heb je allemaal bereikt het afgelopen jaar?

Heb je een mooie promotie gekregen op je werk? Of ben je gestart met een nieuwe baan? Is het je eindelijk gelukt om te stoppen met roken? Heb je een huis gekocht en/of je huis verkocht? Kampioen geworden met voetballen? Of ben je een hobby begonnen het afgelopen jaar? Kijk naar de verschillende levensgebieden en zet deze mijlpalen voor jezelf op papier.

 

Vraag 2: Waar ben je dankbaar voor?

Dankbaarheid is een mooie en ontspannen staat van zijn. Probeer niet alleen de positieve dingen te beschrijven, maar beschrijf alles wat er in je opkomt. Waar ben je trots op? En waar ben je blij mee?

 

Vraag 3: Welke doorbraken heb je gehad op persoonlijk vlak?

Misschien heb je een presentatie gegeven op je werk, terwijl je het moeilijk vindt om voor grote groepen te spreken. Of ben je wat liever en zachter geweest voor jezelf en kan je vaker “nee” zeggen tegen je omgeving. Misschien durfde je het aan om na je scheiding weer te gaan daten. Welke doorbraken op persoonlijk vlak heb jij gehad het afgelopen jaar? En wat heeft voor deze doorbraken gezorgd?

 

Vraag 4: Hoe heb jij het afgelopen jaar voor je balans gezorgd?

Balans is nodig om een bevredigend, energiek en vreugdevol leven te leiden. Helaas kunnen de vele eisen van het moderne, drukke leven ons heel makkelijk uit balans halen en een nadelig effect hebben op ons welzijn en de keuzes die we maken. We zitten dan vaak teveel ‘in ons hoofd’. Het rationele vermogen neemt graag de overhand. Je kunt jezelf dan gemakkelijk kwijt raken. Omdat alles anders was dan anders, zijn we erg op de proef gesteld het afgelopen jaar. De meeste mensen vonden het moeilijk om in balans te blijven. Zeg eens heel eerlijk, was jij in balans het afgelopen jaar? En hoe kun jij zorgen voor meer balans in het komende jaar?

 

Vraag 5: Wat ging er niet goed het afgelopen jaar?

We zijn allemaal mensen en mensen maken nu eenmaal fouten en stellen anderen teleur. Dit is namelijk dé manier om te leren en te groeien! Dus wees eerlijk en schrijf op wat je niet zo handig hebt aangepakt. Oordeel niet, maar vergeef jezelf en neem je voor het anders te doen in het nieuwe jaar!

 

Vraag 6: Ben je dichterbij je dromen gekomen?

Weet jij wat je dromen zijn? Laat je verstand maar lekker kletsen en richt je op je dromen! Soms lijken dromen zo groot en zo ver weg dat je je afvraagt of je er ooit gaat komen. Maar wat nu als ze dichterbij zijn dan je denkt?

Maak je dromen concreet en schrijf ze op. Door regelmatig te schrijven over je leven worden een hoop dingen je duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken wat je nu precies wilt met je leven en hoe je deze dromen kunt bereiken. Ook door je dromen te visualiseren maak je ze concreet, prikkel je je creativiteit en denk je positiever.

 

Vraag 7: Wat scoor jij bij het “bewustwordingswiel”?

Geef een cijfer hoe het gegaan is het afgelopen jaar op gebied van je werk, je gezondheid en vitaliteit, op financieel vlak, in de liefde, je familie en vriendschappen, je huis/omgeving, je vrije tijd en je persoonlijke groei. Zo word jij je bewust van hoe het op de verschillende levensgebieden met je gaat.

Dit wordt ook wel het “wheel of life genoemd en wordt gebuikt in verschillende NLP-opleidingen. Het is een mooi instrument om te kijken naar de verschillende contexten in je leven. Waar ben ik wel tevreden over en waar minder? Welke context kost me veel energie, welke geeft me energie? Welke context vind ik belangrijk?

Bewustwordingswiel om te reflecteren op verschillende levensgebieden voor meer authentiek leiderschap en zelfleiderschap

Scoor je overal een dikke 8 op? Heel fijn! Zo niet, welke punten wil je gaan aanpakken volgend jaar?

 

Sta bewust even stil

Wellicht zie je dat je het eigenlijk allemaal wel goed voor elkaar hebt in je leven of misschien wil je dingen anders gaan doen. Mogelijk wil jij nu echt eens je dromen waarmaken. Door te reflecteren op jezelf krijg je hierover meer duidelijkheid.

Sta even bewust stil bij de antwoorden die je hebt gegeven op bovenstaande vragen. Laat ze diep in je doordringen en gebruik de antwoorden en conclusies voor je plannen voor het komende jaar. Het gaat erom dat je alles wat er in vorig jaar is gebeurd, los kunt laten en zowel de lessen als de positieve dingen mee kunt nemen zodat je lichter en met een nieuw plan aan het nieuwe jaar kunt beginnen.

Zorg ervoor dat je doelen niet te groot zijn. Ik geloof niet in nieuwe voornemens. Het totaal anders willen gaan doen. Dat houden we maar een paar weken vol. Volgens mij bereik je meer met continu kleine stapjes zetten. Kleine veranderingen hebben immers een grotere kans op gedragsveranderingen!

Succes met reflecteren op jezelf en het maken van je nieuwe plannen voor het nieuwe jaar. Laat me gerust even weten of dit artikel je geholpen heeft en wat voor een inzichten het jou heeft gegeven.

 

Hulp nodig?

Wil jij ook jouw (persoonlijke) leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie? Wil jij een authentieke leider worden, zodat je met meer innerlijke rust, voldoening en plezier kunt werken?

Ik help je graag.

Schrijf je in voor de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Daar vertel ik je alle ins en outs over persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling. Inschrijven is helemaal gratis.