fbpx
a
Persoonlijke ontwikkeling: de snelste weg naar succes

Succesvolle mensen hebben een aantal overeenkomsten. Een daarvan is dat ze zich altijd persoonlijk blijven ontwikkelen. Misschien ken je deze bekende quote van Warren Buffett wel: “The most important investment you can make, is in yourself”.

In mijn artikelen schrijf ik vaak dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je leven. Ik geloof dat geluk en succes voor een heel groot deel zelf gecreëerd worden.

Door de verantwoordelijkheid te nemen over je leven zorg je ervoor dat je werkt aan het enige waar je echt invloed op hebt – jezelf. Je hebt misschien niet alles in de hand, maar toch kun je een groot deel van je leven positief beïnvloeden door te werken aan je eigen ontwikkeling. Lees in dit artikel hoe persoonlijke ontwikkeling voor mij de snelste en enige weg is naar succes.

 

Nieuwe kansen

Persoonlijke ontwikkeling is al tijden een begrip. Er zijn inmiddels boeken vol mee geschreven en het aantal coaches dat ingeschreven is bij de KvK bereikte afgelopen jaar een hoogtepunt. En eerlijk gezegd vind ik dit terecht.

De wereld om je heen verandert snel en vraagt om medewerkers die meeveranderen, dus misschien is het wel eens goed om zelf ook weer eens in de spiegel te kijken en te bepalen wat jij graag zou veranderen. Op welk vlak je ook aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken, het zorgt altijd voor nieuwe kansen en het vergroot je keuzemogelijkheden.

 

Definitie en doel persoonlijke ontwikkeling

Wat houdt het begrip persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk precies in? Volgens Wikipedia verstaan we onder persoonlijke ontwikkeling alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving.

Persoonlijke ontwikkeling kan allerlei doelen hebben. Sommigen gaan voor materiële groei (geld, macht & bezittingen), anderen voor geestelijke en emotionele ontwikkeling (liefde, geluk & compassie). Deze twee richtingen kunnen worden gecombineerd, maar meestal bereik je het één dan wel het ander, simpelweg omdat het één het ander vaak in de weg staat.

 

Geen tijd en geld

Veel mensen nemen zich wel voor om iets te gaan doen met persoonlijke ontwikkeling, maar vaak blijft het hangen in een goed voornemen. Mensen nemen er vaak (te) weinig tijd voor zichzelf, laat staan dat ze tijd vrijmaken voor hun eigen ontwikkeling. Vaak geven zij als reden dat ze er geen tijd of geld voor hebben.

Bij mij ging het exact zo. Ik had wel de behoefte om mezelf te blijven ontwikkelen, maar gunde mezelf de tijd en ruimte niet om dat te doen. Persoonlijke ontwikkeling schoot er dus bij in, terwijl ik wist dat dit belangrijke voeding voor mezelf was.

Toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten, wist ik meteen dat het roer om moest. Min of meer gedwongen door de situatie ging ik met mezelf aan de slag. Elke cursus of training die ik in die tijd gedaan heb, heeft mij geholpen om mezelf te ontwikkelen. En elke keer kwam er weer meer energie vrij. Het voelt zo goed om voor jezelf te kiezen en in jezelf te investeren! Het maakt niet uit of je ondernemer bent of in loondienst zit, met persoonlijke ontwikkeling zeg je “ja” tegen jezelf, maak je tijd voor jezelf en investeer je in de toekomst.

 

Persoonlijk budget

De meeste bedrijven investeren maar beperkt in hun mensen. Ze willen dat je meer kennis krijgt om bijvoorbeeld een taak beter uit te kunnen voeren of dat je beter leert communiceren. Zelf pleit ik voor een persoonsgebonden budget, waarin je zelf kunt bepalen wat jou verder kan helpen. Misschien is dat voor de één een betere fysieke gezondheid, terwijl de ander meer gebaat is bij een persoonlijke coach of mentor om het zelfbewustzijn te vergroten.

 

De snelste weg naar geluk en succes

Persoonlijk heb ik gemerkt dat groeien erg belangrijk voor me is. Ik word onrustig als ik voor mijn gevoel te lang stilsta.

Persoonlijke ontwikkeling is nu een van mijn belangrijkste waardes. Ik investeerde in mezelf en leerde mezelf steeds beter kennen. Dit alles kan ik nu overbrengen op anderen. Ik leer, ik groei en ik deel. En dat alles in vrijheid en met veel plezier.

Als je bereid bent te werken aan je eigen ontwikkeling zul je je al snel realiseren dat je veel meer kunt dan je denkt. Dat je veel meer in huis hebt dan je dacht. Dat je veel meer resultaten boekt en meer uit het leven haalt dan je had verwacht. Zelfontwikkeling is de snelste weg naar geluk en succes.

Hoeveel tijd maak jij vrij voor jezelf en hoeveel investeer jij in persoonlijke ontwikkeling?

 

Hulp nodig?

Ben jij een manager of ondernemer en wil jij ook jouw persoonlijke leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie? 

Ik nodig je van harte uit om mee te doen met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijving hiervoor is helemaal gratis!