Jezelf durven zijn zonder maskers en persoonlijk leiderschap bij Leid met Lef van Sylvia Bruning regio Eindhoven

Jezelf zijn met deze 8 belangrijke tips

Jezelf zijn

In onderstaande artikel vind je de 8 belangrijkste tips om jezelf te durven zijn. Lees ook waarom ik zo dankbaar ben om in een lerende generatie te zijn opgegroeid en hoe ik van een vlakke lijn leven naar een voluit leven ben gegaan. Toch is het – zeker in de zakelijke wereld – nog niet gebruikelijk om je maskers af te zetten. Om jezelf te zijn en je kwetsbaarheid te laten zien.

Voorbij je angsten

Angst…. Als iemand mij jaren geleden had gevraagd of ik wel eens last heb van angst, dan had ik hardop ‘nee’ gezegd. Ik dacht altijd namelijk dat ik (bijna) nergens bang voor was. Toen ik jonger was ging ik graag op actieve vakanties. Ik vond klimmen en abseilen geweldig, net als mountainbiken in de bergen, raften, canyoning, etc. Voorbij je angsten, dat was vrijheid voor mij. Ik zag mezelf als een avonturier en vond het zelfs gaaf om later toen ik bij de Koninklijke Landmacht werkte, allemaal stoere en spannende dingen te doen.
Sylvia in Afghanistan voor authentiek en betekenisvol leiderschap en jezelf durven zijn bij Leid met Lef
Wat ik alleen niet in de gaten had was dat ik dit stoere masker eigenlijk niet meer nodig had en steeds verder bij mezelf vandaan kwam te staan door dit masker op te houden. Ik zette mezelf helemaal dicht voor mijn eigen gevoel.

Emoties zijn taboe

Ik had van huis uit meegekregen dat je je emoties niet mocht laten zien. Alsof je niet voluit mag leven. Mijn ouders zijn van een generatie waarbij hen praten over emoties niet geleerd is. Onze grootouders zijn getekend door de gevolgen van twee grote oorlogen, waarbij het leed vaak te groot en te pijnlijk was om het erover te hebben. Uit bescherming werd er dan maar over gezwegen. Onze ouders hebben dus van huis meegekregen dat er niet over emoties wordt gepraat.

Kwetsbaarheid is een zwakte

Brené Brown weet in haar boek Sterker dan ooit goed te omschrijven hoe er in haar generatie vaak gedacht wordt over het tonen van emoties:

 1. Emotioneel zijn is een teken van kwetsbaarheid en kwetsbaarheid is een zwakte
 2. Vraag er niet naar, vertel er niets over. Je mag alle emoties voelen die je maar wilt, maar je hebt er niet aan om die met anderen te delen.
 3. Omdat we geen toegang hebben tot taal over emoties en geen volledige emotionele woordenschat hebben, houden we onze mond erover of maken we emoties belachelijk.
 4. Over emoties praten is zinloos, genotzuchtig en zonde van de tijd. Niet voor mensen zoals wij.
 5. We zijn emotioneel zo afgestompt dat we niet eens weten waarover we moeten praten.
 6. Onzekerheid is te onaangenaam.
 7. Je ermee bezighouden en er vragen over stellen is om problemen vragen. Straks kom ik nog iets te weten wat ik niet wil weten of niet zou moeten weten.

Stoer masker

Door deze opvattingen over het delen van emoties hebben we niet echt goed geleerd hoe we onze emoties moeten communiceren. Ik weet nog dat ik me niet veilig voelde om te huilen. Huilen was immers voor baby’s zei mijn moeder. Ook worden emoties vaak belachelijk gemaakt, of worden er grappen over gemaakt. Als ik vroeger iets spannend vond, werd ik erom uitgelachen. Dus had ik mezelf een mooi stoer masker aangemeten. Een masker waarachter mijn kwetsbare kant verborgen bleef.

100% jezelf zijn en geen masker dragen leer je bij Leid met Lef voor authentiek en betekenisvol leiderschap

Zet jij je masker af en durf jij jezelf te zijn? Doe de gratis LEIDER MET LEF test!

Binnen de bandbreedte blijven

Het was overigens niet alleen de zogenaamde negatieve emoties die gemeden werden. Ook met positieve emoties konden onze (groot)ouders soms moeilijk omgaan. Als ik echt speels of vrolijk was, dan werd er gezegd “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” of “stel je niet aan”. Alles moest binnen een bepaalde bandbreedte gehouden worden. En vaak blijf je als kind dus ook binnen deze bandbreedte.

Overtuigingen over leidinggeven en leiderschap

Naast dat het masker mij een bepaalde mate van psychische veiligheid gaf, heeft het masker mij ook geholpen in mijn carrière als leidinggevende.

In het bedrijfsleven bestaan nog steeds heel veel overtuigingen over leidinggeven. Over de persoonlijke eigenschappen van een leidinggevende bijvoorbeeld. Een leidinggevende hoort rust en stabiliteit uit te stralen en dient alles onder controle te hebben. Hij of zij geeft altijd het goede voorbeeld en neemt het voortouw, is enthousiast, kan goed communiceren, etc. Maar ook hoort een leidinggevende te allen tijde zijn/haar emoties in de hand te hebben en houden. Nou, dat laatste had ik wel geleerd!

Jezelf zijn en voluit leven

Mijn generatie is lerende en wordt steeds beter in het voelen en uiten van vervelende of negatieve emoties. Gelukkig worden we steeds nieuwsgieriger naar onze eigen gevoelens, kunnen we er beter mee omgaan en kunnen we er steeds wat beter over praten. Onze drang naar écht contact met onszelf en anderen wordt alsmaar groter. En dat is goed nieuws! Het zorgt ervoor dat we onszelf weer compleet gaan voelen. Dat we onszelf durven zijn en alles kunnen accepteren wat er is. En dat we van een ‘vlakke lijn leven’ naar ‘voluit leven’ kunnen gaan.

Jezelf zijn met deze 8 belangrijke tips

Zakelijk gezien is het nog steeds erg lastig om jezelf te zijn en je kwetsbare kant te laten zien. In mijn carrière als leidinggevende heb ik maar weinig echte authentieke mensen gezien. Mensen die trouw zijn aan zichzelf en hun eigen gevoel en doen wat ze écht willen. Personen zonder maskers. Mensen die ergens voor staan en die zich niet vergelijken met anderen of hun goedkeuring nodig hebben.

Omdat het soms best lastig kan zijn – zeker in een zakelijke omgeving – vind je hieronder 8 tips om toch helemaal jezelf te zijn en te blijven.

Tip 1: Accepteer jezelf

Hoe sneller jij jezelf kunt accepteren, hoe sneller jij gelukkiger wordt. Iedereen heeft z’n goede en slechte kanten, inclusief jij. Jij hoeft echt niet in alles uit te blinken. Als je weet wie je bent en daar vrede mee hebt, dan kan je leven eigenlijk pas echt beginnen.

Mensen voelen over het algemeen redelijk aan of jij jezelf bent of niet. Realiseer je dat het veel fijner is om een gesprek aan te gaan of om samen te werken met iemand die zichzelf durft te zijn dan iemand die zijn of haar maskers nog op heeft.

Tip 2: Weten wat je wilt

Deze is best lastig. Veel mensen weten niet wat ze willen en blijven daardoor maar in cirkeltjes lopen. Ze twijfelen en maken hierdoor geen keuzes. Het is alsof ze op een rotonde rijden en geen afslag durven nemen. Vaak zitten deze mensen veel ‘in het hoofd’, waardoor ze dat innerlijk stemmetje of intuïtie nauwelijks meer horen.

Kunst is nu om toch meer naar het gevoel te durven luisteren. Een mooie tip hierbij is om je weerstand of je twijfel te onderzoeken door jezelf 5x waarom te vragen. Waarom wil ik iets juist wel of niet? Vaak krijg je dan een beter inzicht waar de twijfel in zit.

Het is altijd beter om een keuze te maken – ook pakt deze later minder goed uit – dan om maar op de rotonde te blijven rijden. Zo blijf je in beweging en weet je beter wat je (niet) wilt.

Tip 3: Eerlijk zijn naar jezelf

Durf jij jezelf toe te staan om eerlijk te zijn? In eerste instantie eerlijk naar jezelf en vervolgens eerlijk naar anderen. Ben je in contact met jezelf en weet je wat je nodig hebt? Als jij echt eerlijk bent dan lukt het pas echt goed om jezelf te zijn.

Eerlijkheid is de basis voor vertrouwen en voelt bevrijdend. Eerlijkheid zorgt voor moeiteloosheid. Maar het kan ook ontzettend spannend zijn. Het kan zijn dat datgene wat jij wilt niet maatschappelijk of zakelijk geaccepteerd is.

Tip 4: Spreek jezelf uit

Als je weet wat je wilt en je eerlijk naar jezelf kunt zijn, dan is de volgende stap om aan te durven geven wat je wel en niet wilt. Ook al is het soms spannend, durf “nee” te zeggen. Durf je grenzen aan te geven. Ga eens op onderzoek uit waar jouw grenzen liggen en ga er voor de grap eens overheen. Al spelenderwijs wordt het steeds makkelijker om duidelijk aan te geven wat voor jou prettig voet en wat niet.

Jij bent wie je bent en je hoeft je niet slimmer, leuker, aardiger of wat dan ook voor te doen naar anderen.

Tip 5: Vergeet de standaarden

Een overtuiging waar heel veel mensen last van hebben is ‘zo hoort het’. Voor mijzelf was dit ook een belangrijke. Ik wilde het graag goed doen voor de buitenwereld en wilde doen zoals het hoort. Niet buiten de lijntjes kleuren. Niet opvallen. Maar hiermee kun je niet compleet jezelf zijn. Hiermee doe je vooral dingen voor de buitenwereld en niet wat je zelf eigenlijk wilt.

Tip 6: Oordeel niet

Wanneer je anderen veroordeelt of over anderen oordeelt, dan veroordeel je eigenlijk een stukje van jezelf. Vaak veroordelen we namelijk in anderen eigenschappen die we in onszelf haten. Eigenschappen die ons juist maken wie we zijn. We projecteren onze eigen oordelen vaak op anderen.

Besef ook dat je de ander niet kunt veroordelen, omdat je zijn of haar welke verhaal niet kent. Jouw oordeel zegt niks over de ander, maar meer over jezelf. Laat de dingen meer zoals ze zijn en maak je niet druk.

Op het moment dat je wilt oordelen, stop jezelf dan. Probeer je oordeel om te buiten naar een gevoel van compassie. Probeer met compassie naar de ander én naar jezelf te kijken. Jij bent jij, die ander is gewoon die ander.

Tip 7: Voel je dankbaar

Dankbaarheid is een hele fijne emotie. je kunt deze emotie altijd activeren door je te bedenken waar je op dit moment dankbaar voor bent. Mooi vragen hierbij zijn: “wat gaat er allemaal goed in mijn leven?” en “wat is er goed en mooi aan mij?” en “waar mag ik vandaag dankbaar voor zijn?” Zo kun je je gemoedstoestand in een paar minuten compleet omdraaien.

Door je regelmatig dankbaar te voelen kom je dichterbij wie je bent. De neiging om jezelf te bewijzen en om je anders voor te doen verdwijnt. Je waardeert je eigenschappen en unieke karakter meer.

Dankbaarheid voor wie je bent en alles wat er is bij Leid met Lef. Durf 100% jezelf te zijn

Dankbaarheid voor wie je bent en alles wat er is

Tip 8: Leef in het moment

Leef niet in je hoofd, maar in het moment. Als je dichtbij jezelf wilt zijn en blijven kun je dat letterlijk doen door je aandacht in het hier en nu te brengen. Er is namelijk niets meer of minder dan het hier en nu.

Gebruik je hoofd iets minder en je zintuigen iets meer. Voel je ademhaling, de zon op je gezicht of de wind door je haren blazen. Voel hoe je voeten de grond raken.

Ga mee met de flow van het leven en maak je niet te druk. Voel dat alles goed is op dit moment. Jij bent goed, dus probeer gewoon jezelf te zijn.

Leider met lef

LEID MET LEF betekent voor mij leiden vanuit puurheid, authenticiteit en potentie. Leiden in volledige vrijheid en in volledige alignment met jezelf en je omgeving, terwijl je jouw unieke kwaliteiten en talenten gebruikt en je kwetsbaarheid laat zien. Exact weten wie je bent, wie je wil zijn en wat je écht wil. En daar dan ook verantwoordelijkheid voor nemen. Van ZIJN, naar WETEN, naar DOEN. Vanuit 100% jezelf je mooiste leven leiden.  Privé, maar zeker ook zakelijk.

En hoe zit dat bij jou? Blijf jij binnen de bandbreedte of durf jij jezelf te zijn? Ben jij een leider met lef?

 

Wil jij ook jouw leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie? Kan jij ook iets meer lef en bewustZIJN gebruiken in jouw leven of carrière? Boek dan hier een persoonlijk kennismakingsgesprek met mij, dan kijken we samen hoe ik je hierbij kan helpen.

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorbij mijn angsten komen en vrijheid vinden?
Het is belangrijk om te beseffen dat angst natuurlijk en normaal is. In plaats van je angsten te vermijden, kan het helpen om ze te omarmen en ermee te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van geleidelijke blootstelling aan je angst, het uitdagen van je negatieve gedachten en het gebruik van ontspanningstechnieken. Op deze manier kun je leren om je angst te beheersen en jezelf meer vrijheid te geven.

 

Waarom is het moeilijk om emoties te laten zien en kwetsbaarheid te tonen?
Het tonen van emoties en kwetsbaarheid wordt vaak gezien als zwakte. Dit komt voort uit overtuigingen die in eerdere generaties zijn ontstaan, waarbij het tonen van emoties vaak werd ontmoedigd of zelfs belachelijk gemaakt. Deze overtuigingen kunnen nog steeds invloed hebben op hoe we ons gedragen en kunnen het moeilijk maken om onszelf volledig te uiten.

 

Hoe kan ik leren om mijn emoties te communiceren?
Het kan helpen om bewust te worden van je eigen emoties en te leren hoe je deze kunt herkennen en benoemen. Het kan ook helpen om te oefenen met het uiten van emoties, bijvoorbeeld door te praten met vrienden of familieleden of door te schrijven in een dagboek. Het is belangrijk om een veilige en ondersteunende omgeving te vinden waarin je je comfortabel voelt om je emoties te uiten.

 

Wat zijn overtuigingen over leiderschap die een masker kunnen creëren?
Sommige overtuigingen over leiderschap kunnen leiden tot het creëren van een masker. Bijvoorbeeld, als leiderschap wordt gezien als stoer en onkwetsbaar, kan dit leiden tot het verbergen van de kwetsbare kanten van onszelf. Het kan helpen om nieuwe overtuigingen te ontwikkelen die meer gericht zijn op authenticiteit en het omarmen van kwetsbaarheid.
2 antwoorden
 1. Chris De Jong
  Chris De Jong zegt:

  Goedemiddag!

  Ik wilde graag gewoon even laten weten dat ik het een fijn en mooi geschreven stuk vind.

  Bedankt daarvoor!

  Beantwoorden
 2. Peter Bok
  Peter Bok zegt:

  Ik heb heel veel handgrepen (hartgrepen) gevonden die me zullen helpen om zelfs op mijn 74e nog opnieuw mijn oude spontane en doelgerichte persoonlijkheid op te nemen en het voor mezelf en mijn omgeving plezierig te maken. Dank je wel. Vreugde brengt goedheid voort en goedheid een goedgekeurde toestand. Als componist en schrijver van gedichten heb ik veel diepe gedachten geschreven. Uw artikel heeft mij een boost gegeven om het nog meer en frisser te doen. Nogmaals dank.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *