fbpx
a
In 5 stappen beter grenzen stellen en communiceren

Volgens onderzoek wat ik enkele maanden geleden heb uitgevoerd onder managers en leidinggevenden, blijkt dat het stellen van grenzen een grote uitdaging is. De meeste mensen die ik spreek pleasen ontzettend veel. Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Ze zijn vaak te lief en kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen.

In dit artikel leer ik je in 5 stappen om meer connectie te maken met hoofd, lichaam én hart, waardoor je steviger in je schoenen komt te staan als manager en meer gaat handelen vanuit jouw authentieke zelf. Je gaat leren hoe je beter je grenzen stelt en op een elegante manier ‘nee’ kunt zeggen.

Jouw grenzen stellen

Om te kijken of dit voor jou ook een uitdaging is, kun je onderstaande vragen beantwoorden:

  • Ken jij jouw eigen grenzen wel?
  • Kun je deze ook aangeven aan een ander?
  • Ben jij een leider die vaak te lief is of ben jij meer een autoritaire leider?
  • Op een schaal van 0-10, welk cijfer geef jij jezelf op het gebied van teveel pleasen?
  • Wat doet dit met je?
  • Vind je het lastig om negatieve feedback te geven en/of om slecht nieuws gesprekken te voeren?
  • Wat voor een impact heeft dit op jezelf?
  • Wat voor een impact heeft dit op je werk?
  • En in je rol als leidinggevende?

Grenzen zijn er om je te beschermen. We denken vaak dat anderen onze grenzen overschrijden, maar dat staan we zelf toe. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je je grenzen stelt en communiceert, zodat hier niet overheen gegaan wordt. Dus onderneem actie voordat je er teveel last van ondervindt.

 

Grenzen stellen door ‘nee’ te leren zeggen

Mensen die te lief zijn en hun grenzen niet goed aan kunnen geven hebben moeite met ‘nee’ zeggen. Uiteraard heeft leidinggeven wel een bepaalde verantwoordelijkheid en is één van je taken het zorgen voor je medewerkers, maar dat wil niet zeggen dat je anderen continu hoeft te pamperen en dat je je eigen grenzen niet meer stelt!

Zeg eens eerlijk: denk je wel eens dat een ‘nee’ hard is, onsympathiek, niet leuk voor die ander, te direct, dus laat ik de ‘nee’ maar een beetje inkleden?

Ik zie vaak dat mensen de ‘nee’ zo dik aankleden dat die ‘nee’ als het ware verstopt zit in een hele dikke winterjas. Hierdoor krijg je een onduidelijke, nauwelijks hoorbare ‘nee’.

Over het algemeen willen we het allemaal erg goed doen voor medewerkers, collega’s, onze leidinggevende, met als gevolg dat we het onszelf hierdoor soms erg lastig maken en regelmatig onze eigen grenzen voorbijgaan.

Hoe zou het zijn als je wat steviger in je schoenen komt te staan en op een hele fijne, respectvolle, maar toch duidelijke manier je punt helder kunt maken? En hoe zou het zijn om op een elegante manier ‘nee’ te kunnen zeggen? Dus met respect voor de mens, maar toch heel helder je grenzen stellen en communiceren.

 

Twee typen leiders

Als ik generaliseer, dan zijn er eigenlijk maar twee type leiders, namelijk:

  1. Leiders die te lief zijn, moeilijk hun grenzen stellen en aan kunnen geven, veel pleasen en vaak niet duidelijk zijn in wat ze verwachten van de ander.
  2. Leiders die een groot ego hebben, erg autoritair zijn, juist teveel richting geven en te bepalend zijn.

Wat heel veel mensen zich niet realiseren, is dat beide type leiders leidinggeven op basis van angst. Vaak is de basis hiervan een onderliggende onbewuste overtuiging die in het verleden is ontstaan. Bijvoorbeeld de angst om niet gezien te worden of er niet bij te horen. Of de angst om de controle te verliezen.

 

5 stappen om je grenzen te stellen

Hieronder vind je een aantal stappen om je meer inzicht te geven en beter in staat te zijn om je grenzen te stellen en aan te geven. Pak eventueel pen en papier en doorloop onderstaande stappen.

 

Stap 1: Verstilling

Begin met je aandacht naar binnen te richten. Een manier om dit te doen is met behulp van je ademhaling. Ga maar eens even recht en ontspannen zitten. Leg je hand op je onderbuik en adem daar een paar keer naartoe. Je maakt nu contact met je lichaam en je hart in plaats van alleen met je hoofd.

 

Stap 2: Zelfreflectie

Stel jezelf vanuit deze verstilling eens een aantal vragen:

  • Hoe voel jij je op dit moment?
  • Zijn er bepaalde emoties die aanwezig zijn?
  • Waar in je lichaam kun je dit voelen?
  • Waar heb jij op dit moment behoefte aan?
  • Wat heb jij nodig om aan deze behoefte te voldoen?
  • Pak dan eens een situatie waarin je te lief bent geweest en je je grenzen niet gesteld hebt.
  • Waarom wilde je dat? Wat denk je hierover?
  • Heb ik toen misschien gehandeld vanuit een bepaald patroon of overtuiging?
  • Wat is nou de weerstand om ‘nee’ te zeggen?
  • Wat wil ik nu echt? Wat vind ik belangrijk?

Grenzen kun je eigenlijk altijd voelen. Wat je voelt heeft te maken met wat je belangrijk vindt en waar je het meeste waarde aan hecht. Gevoelens hebben namelijk te maken met behoeften en verlangens. Dus ga daar eens naar kijken.

 

Stap 3: Bewustwording/inzicht

Wat concludeer je uit de antwoorden op de vragen van de vorige stap? Wat mag er anders? Weet jij wat je werkelijke behoeftes en/of verlangens zijn? Hoe duidelijker je behoeftes zijn, hoe meer je dit gaat helpen om beter je grenzen te stellen en aan te geven.

Misschien goed om je te realiseren dat je onbewuste vaak gaat voor korte termijn plezier. Laat je hierdoor niet misleiden en denk lange termijn! En vraag je ook af waar je de ander echt mee helpt?

Waarschijnlijk kom je erachter dat je noch jezelf noch de ander helpt als je niet eerlijk bent.

 

Stap 4: Wees assertief

De 4e stap is assertief zijn. Assertief zijn wil zeggen dat je eerlijk bent naar jezelf en de ander en bovendien uitgaat van gelijkwaardigheid. Je maakt jezelf dus niet groter, maar ook niet kleiner dan die ander.

Als je je eigen belangen namelijk ondergeschikt maakt aan de belangen van een ander, zal je moeite hebben om je grenzen te stellen en aan te geven.

Door assertief te zijn en net zoveel waarde te hechten aan je eigen belang en de belangen van een ander, ben je in staat om beter je eigen grenzen te stellen.

 

Stap 5: Je grenzen communiceren

De laatste stap is je grenzen communiceren. Een ‘nee’ zeggen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het zijn namelijk maar 3 letters en het woord is volkomen neutraal. Het is vaak de emotie die jij er zelf op plakt! En de aannames die jij erover maakt. Ga maar eens na in welke situatie je ‘nee’ zeggen lastig vindt of tegen wie je ‘nee’ zeggen lastig vindt.

‘Nee’ zeggen is eigenlijk nooit het probleem. Het werkelijke thema ligt hieronder. Die excuses die gaan namelijk niet over die ander, maar over jou! Over jouw weerstand om ‘nee’ te zeggen. Over de angst voor afwijzing.

Mag deze angst er zijn? Probeer deze angst er te laten zijn en ga oefenen met het communiceren van je grenzen.

 

Elegant ‘nee’ zeggen

Als je wat vaker ‘nee’ gaat zeggen, dan zul je merken dat ‘nee’ zeggen eigenlijk niet zo moeilijk is. Mogelijk dat je nog wel moet werken aan het elegant ‘nee’ leren zeggen.

Wat dan kan helpen is om zacht op de persoon te zijn, maar hard of duidelijk op zijn/haar handelen. Dus bijvoorbeeld: “ik mag je enorm, je bent een schat van een mens, maar ik ga niet mee naar het terras vanmiddag. Ik heb nog werk te doen en ik ga het weekend leuke dingen doen met mijn partner.”

Een andere manier die ik zelf vaak gebruik is om aan te geven wat binnen je grenzen wél mogelijk is en dus wat je wél kunt doen. Dus bijvoorbeeld: “ik heb nog teveel werk, dus ik kan helaas niet mee winkelen morgenmiddag, maar je kunt op de terugweg wel even een bakje koffie komen drinken. Dan kunnen we toch even bijkletsen.”

De term die ik zelf vaak hanteer is ook wel TOUGH LOVE. Vanuit verbinding en authenticiteit je grenzen stellen en communiceren. Dus niet vanuit bepaalde getriggerde emotie. Met andere woorden: met de juiste intentie voor de ander en niet vanuit boosheid of wraak.

Weet dat het ook in belang van de ander is dat jij je grenzen stelt en communiceert.

 

Hulp nodig?

Wil jij ook jouw zelfleiderschap verder ontwikkelen en beter je grenzen stellen? Kan jij ook iets meer lef en bewustZIJN gebruiken in jouw leven of carrière? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass die binnenkort gegeven wordt. Heel graag tot dan!