100% jezelf zijn training Authentiek Leiderschap bij Leid met Lef voor leiderschapsontwikkeling

De 4 belangrijkste gewoontes om 100% jezelf te kunnen zijn

Durf jij al 100% jezelf te zijn? De meeste managers en leidinggevenden beantwoorden deze vraag met ‘ja’. Toch ervaren ze vaak minder plezier, geluk en voldoening als dat ze graag zouden willen. Hoe kan dit? Lees hieronder waarom dit zo is en wat de 4 belangrijkste gewoontes zijn om 100% jezelf te kunnen zijn.

Op weg naar 100% jezelf

Van apotheker naar militair, van militair naar manager, van manager naar director en van director naar trainer/coach. En dat terwijl ik als meisje van 8 jaar al riep dat ik heel graag dokter wilde worden.

Toch is de cirkel nu rond voor mij. Ook al ben ik geen dokter geworden, ik mag eindelijk mensen helpen om beter te worden. Om gelukkiger te worden en om meer impact te hebben als leider. En wat een plezier en voldoening haal ik hier momenteel uit! Ik voel dat ik steeds dichter bij mijn eigen kern kom. Ben jij al op weg naar 100% jezelf?

Tegenslagen

Toch is het voor mij niet altijd zo geweest. Ik heb een aantal flinke tegenslagen te verduren gehad in mijn leven. Zo heb ik veel te vroeg afscheid moeten nemen van mijn tweelingbroertje, ben ik door een lastige scheiding gegaan en heb ik zo’n 4 jaar geleden een flinke burn-out gehad.

Tegenslagen zorgen over het algemeen voor minder plezier, geluk en voldoening in je leven. In eerste instantie ervaar je juist zorgen, verdriet, boosheid of angst. Emoties die we over het algemeen niet willen voelen, waardoor we deze opslaan in ons lijf en die kunnen zorgen voor overtuigingen die op latere leeftijd jouw eigen ontwikkeling in de weg staan.

Maar toch ben ik ervan overtuigd dat tegenslagen een functie hebben. Tegenslagen kunnen je ook dichterbij jezelf brengen, mits je hier je lessen uit haalt.

Keuzes vanuit je hoofd

Echter door deze tegenslagen, maar zeker ook door mijn opvoeding, opleiding en de verschillende (leidinggevende) functies die ik heb gehad in het bedrijfsleven, was het voor mij een gewoonte geworden om keuzes te maken vanuit mijn hoofd in plaats van vanuit mijn hart.

Nog steeds word je namelijk in de meeste bedrijven geacht met je hoofd te werken en rationeel te blijven in plaats van je hart te volgen.

Soms is het heel goed om keuzes te maken met je hoofd. Eenvoudige keuzes kun je namelijk prima maken met je hoofd. Voor de wat grotere en belangrijkere beslissingen is het goed om je gevoel hierbij te betrekken. Check hier mijn laatste blog om meer te weten te komen over de verschillende manieren om keuzes te maken.

100% mezelf zijn

Na mijn burn-out besloot ik echter dat het genoeg was. Ik besloot dat ik weer keuzes mocht maken vanuit wie ik echt ben. Ik wilde een leider zijn van mijn eigen leven, vanuit m’n hart en met moed. Ik wilde 100% mezelf kunnen zijn en dus niet meer vanuit de persoon die ik dacht te moeten zijn. Het werd tijd om mijn hoofd en mijn hart weer in balans te brengen.

Net als de meeste managers en leidinggevenden was een flink portie bewijsdrang, verantwoordelijkheidsgevoel, het goed willen doen voor iedereen, waardoor je je vaak aanpast en ‘waan van de dag’ mij niet vreemd. Meestal kwam dit vanuit mijn ego. Met onderliggend vaak een gevoel van angst. Veelal de angst om niet gezien te worden.

De 4 belangrijkste gewoontes voor 100% jezelf

Er zijn een aantal gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd om meer 100% mezelf te kunnen zijn. Bovendien zie ik het keer op keer terugkomen bij mijn klanten dat deze gewoontes echt werken.

De 4 belangrijkste gewoontes zijn:

  1. Connectie met jezelf – Dit is en blijft de basis. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen, mediteer of ga wandelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt met jezelf, zonder afleiding van werk of anderen. Door deze connectie met jezelf vind je makkelijker antwoorden voor de keuzes die je mag maken.
  2. Weten waar je naartoe wilt – Wat is je doel in het leven? Wat is je doel in je werk of carrière? Zonder visie is het lastig om keuzes te maken die kloppen bij wie jij bent of wie jij wilt zijn. Mijns inziens gaat het er niet om wat je bereikt, maar wie je wordt in dit proces.
  3. Stappen blijven zetten – Van een van mijn eigen trainers heb ik de volgende uitspraak gehoord: ‘succes is voor de doeners’. Dit klopt voor 100%. Alleen een blog of artikel lezen geeft je misschien wel meer kennis of inzichten, maar het toepassen ervan zorgt voor echte transformatie. Ook al is het af en toe een beetje spannend, zorg ervoor dat je jezelf continu een beetje uitdaagt en stappen blijft zetten.
  4. Reflecteren – Wij mensen zijn unieke wezens. Niet alle oefeningen of stappen die je zet werken voor iedereen. In mijn trainingen zitten ook altijd veel verschillende oefeningen, zodat er altijd oefeningen zijn die bij je resoneren. Ga ervaren en reflecteer wat het voor jou doet en hoe dit voelt.

Meer lef en liefde

Ook al gaat het soms nog steeds met vallen en opstaan, sinds dat besluit ben ik veel dichterbij mezelf gekomen. Ik maak meer keuzes met mijn hart, durf meer van mezelf te laten zien, leid mijn leven (en mijn bedrijf) met veel meer lef en liefde en heb al heel veel klanten hierbij mogen begeleiden.

Welke van bovenstaande moedige en/of liefdevolle gewoontes gebruik jij al regelmatig? Laat het me gerust weten onderaan deze blog.

Zoektocht naar 100% jezelf

Het leven is geen zoektocht naar geluk of succes. Ik ben van mening dat het leven een zoektocht is naar 100% jezelf.

Wil jij ook weer 100% jezelf kunnen en durven zijn? Kan jij ook iets meer lef en liefde gebruiken in jouw leven of carrière? Boek dan hier een persoonlijk kennismakingsgesprek met mij, dan kijken we samen hoe ik je hierbij kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *