fbpx
a
De 4 belangrijkste gewoontes om 100% jezelf te kunnen zijn

Durf jij al 100% jezelf te zijn? Een échte authentieke leider? De meeste managers en ondernemers beantwoorden deze vraag met ‘ja’. Toch ervaren ze vaak minder plezier, vrijheid en voldoening als dat ze graag zouden willen. Hoe kan dit? Lees hieronder waarom dit zo is en wat de 4 belangrijkste gewoontes zijn om 100% jezelf te kunnen zijn, zodat je die authentieke en vrije leider kunt zijn. Voor jezelf, voor je team, voor de wereld. 

 

Op weg naar 100% jezelf

Van apotheker naar militair, van militair naar manager, van manager naar director en van director naar ondernemer en trainer/coach. En dat terwijl ik als meisje van 8 jaar al riep dat ik heel graag dokter wilde worden.

Toch is de cirkel nu rond voor mij. Ook al ben ik geen dokter geworden, ik mag eindelijk mensen helpen om beter te worden. Om gelukkiger te worden en om meer impact te hebben als leider. En wat een plezier en voldoening haal ik hier momenteel uit! Ik voel dat ik steeds dichter bij mijn eigen kern kom. Ben jij al op weg naar 100% jezelf?

 

Tegenslagen

Toch is het voor mij niet altijd zo geweest. Ik heb een aantal flinke tegenslagen te verduren gehad in mijn leven. Zo heb ik veel te vroeg afscheid moeten nemen van mijn tweelingbroertje, ben ik door een lastige scheiding gegaan en heb ik een aantal jaren geleden een flinke burn-out gehad.

Tegenslagen zorgen over het algemeen voor minder plezier, geluk en voldoening in je leven. In eerste instantie ervaar je juist zorgen, verdriet, boosheid of angst. Emoties die we over het algemeen niet willen voelen, waardoor we deze opslaan in ons lijf en die kunnen zorgen voor overtuigingen die op latere leeftijd jouw eigen ontwikkeling in de weg staan.

Maar toch ben ik ervan overtuigd dat tegenslagen een functie hebben. Tegenslagen kunnen je ook dichterbij jezelf brengen en je sterker maken, mits je hier je lessen uit haalt.

 

Keuzes vanuit je hoofd

Echter door deze tegenslagen, maar zeker ook door mijn opvoeding, opleiding en de verschillende leidinggevende functies die ik heb gehad in het bedrijfsleven, was het voor mij een gewoonte geworden om keuzes te maken vanuit mijn hoofd in plaats van vanuit mijn hart.

Nog steeds word je namelijk in de meeste bedrijven geacht met je hoofd te werken en rationeel te blijven in plaats van je hart te volgen.

Soms is het heel goed om keuzes te maken met je hoofd. Eenvoudige keuzes kun je namelijk prima maken met je hoofd. Voor de wat grotere en belangrijkere beslissingen is het goed om je gevoel hierbij te betrekken. Check mijn laatste blog om meer te weten te komen over de verschillende manieren om keuzes te maken.

 

100% mezelf zijn

Na mijn burn-out besloot ik echter dat het genoeg was. Ik besloot dat ik weer keuzes mocht maken vanuit wie ik echt ben. Ik wilde me innerlijk vrij voelen en ook echt de leider zijn van mijn eigen leven. Een authentieke leider. Ik wilde 100% mezelf kunnen zijn en dus niet meer leven vanuit de persoon die ik dacht te moeten zijn. Het werd tijd om mijn hoofd en mijn hart weer in balans te brengen.

Net als de meeste managers en ondernemers was de ‘waan van de dag’, een flinke portie bewijsdrang, verantwoordelijkheidsgevoel en het goed willen doen voor iedereen, waardoor je je vaak aanpast, mij niet vreemd. Dit is ego-gedrag. Met onderliggend vaak een gevoel van angst. Veelal de angst om niet gezien te worden.

 

De 4 belangrijkste gewoontes voor 100% jezelf

Er zijn een aantal gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd om meer mezelf te kunnen zijn. Bovendien zie ik het keer op keer terugkomen bij mijn klanten dat deze gewoontes echt werken.

De 4 belangrijkste gewoontes zijn:

1. Verstillen en vertragen – Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar verbinding met jezelf is en blijft de basis. Hiervoor is het belangrijk dat je innerlijke rust krijgt. Verstillen en vertragen zijn de beste methodes hiervoor. Doe dus regelmatig ademhalingsoefeningen, mediteer of ga rustig wandelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt met jezelf, zonder afleiding van werk of anderen. Door deze connectie met jezelf vind je makkelijker antwoorden voor de keuzes die je mag maken.

2. Zelfreflectie – Leer jezelf beter kennen door te kijken naar wat jou momenteel belemmert. Grote kans dan je jezelf saboteert! In 90% van de gevallen ligt het niet aan je teamleden, maar aan jou als manager of ondernemer. Jouw bedrijf of jouw team is een weerspiegeling van jezelf. Zie je onrust of gedoe in je team? Kijk dan eens naar je eigen schaduwkanten of belemmerende denkpatronen!

3. Stel doelen – Wat is jouw doel in het leven? En die van je bedrijf of je team? Ga op zoek naar dingen die je goed kunt, waar je blij van wordt en die je belangrijk vindt. Niet vanuit je hoofd, maar ga voelen waar jouw passie zit. Zonder doel of visie is het namelijk lastig om keuzes te maken die kloppen bij wie jij bent of wie jij wilt zijn. Misschien nog een leuke aantekening hierbij: het gaat er mijns inziens niet om wat je bereikt, maar wie je wordt in dit proces.

4. Stappen blijven zetten – Van een van mijn eigen trainers heb ik de volgende uitspraak gehoord: ‘succes is voor de doeners’. Dit klopt voor 100%. Alleen een blog of artikel lezen geeft je misschien wel meer kennis of inzichten, maar het toepassen ervan zorgt voor echte transformatie. Ook al is het af en toe een beetje spannend, zorg ervoor dat je jezelf continu een beetje uitdaagt en stappen blijft zetten.

De slimme lezer heeft waarschijnlijk al opgemerkt waar het in feite over gaat. Eerst ZIJN, dan WETEN, dan DOEN. Helaas zijn we allemaal geneigd om eerst te ‘doen’, daarna iets te ‘hebben’, waarna we denken iemand te ‘zijn’. Wat ook mogelijk is, is dat we in het ‘denken’ blijven hangen. Het is zeker niet makkelijk om deze gewoontes te implementeren, maar met iets meer lef en liefde kom je een heel eind!

Cruciaal is dat we ons eerst naar binnen richten, naar het voelen. Daar ligt de sleutel naar innerlijke vrijheid. Naar 100% jezelf.

 

Meer lef en liefde

Om leiderschap te ervaren en te tonen over ons gedrag, onze overwegingen en over ons leven, op een manier die past bij wat we daadwerkelijk verlangen, is meer nodig dan simpelweg onbewust reageren. Bovenstaande gewoontes helpen je tevens bewuster te worden van hoe jij de dingen doet. En dat is de eerste stap op weg naar verandering. Op weg naar authentiek leiderschap en innerlijke vrijheid, zodat je vrij en met plezier kunt leven en werken.

Ook al gaat het soms nog steeds met vallen en opstaan, sinds dat besluit ben ik veel dichterbij mezelf gekomen. Ik maak meer keuzes met mijn hart, durf meer van mezelf te laten zien, leid mijn leven (en mijn bedrijf) met veel meer lef en liefde en heb al heel veel klanten hierbij mogen begeleiden.

Welke van bovenstaande moedige en/of liefdevolle gewoontes gebruik jij al regelmatig?

 

Zoektocht naar 100% jezelf

Het leven is geen zoektocht naar geluk of succes. Ik ben van mening dat het leven een zoektocht is naar 100% jezelf.

Wil jij ook weer 100% jezelf kunnen en durven zijn? Of kun jij iets meer lef en liefde gebruiken in jouw leven, bedrijf of carrière? Doe dan mee met de masterclass die binnenkort gegeven zal worden. Inschrijven is helemaal gratis!