De 3 belangrijkste stappen bij de ontwikkeling van authentiek leiderschap met de CARE, DARE & SHARE methodiek van Leid met Lef

De 3 belangrijkste elementen van authentieke leiders

Te vaak zie ik dat mensen niet hun eigen leven leiden. Ze voelen de druk en de verwachtingen van naasten en passen zich hierdoor aan, waardoor ze eigenlijk het leven leiden van anderen. Het loslaten van dit geconditioneerde systeem is niet eenvoudig, maar brengt je heel veel groei, geluk en succes. Het geheim hiervan draait om leiderschap. Daarom in dit artikel meer over authentieke leiders en de 3 belangrijkste stappen om dit te worden.

Lijden of leiden?

Misschien herken je het wel: je werkt knetterhard en je maakt veel uren. Je bent gedreven en loyaal en rent bijna letterlijk van vergadering naar vergadering. Je bent altijd druk en als je thuis bent, dan heb je ook nauwelijks tijd voor jezelf. Je ‘moet’ nog zoveel en intussen vliegt de tijd voorbij. Tijd die je niet meer terugkrijgt, nooit meer.

Dit was mijn leven een aantal jaren geleden. Ik was altijd druk met ‘moetjes’ en ‘to-do’s’. Ik was aan het leven zonder te leven. Of misschien beter gezegd: ik was aan het overleven.

Dankzij mijn burn-out werd ik gedwongen om even stil te staan en kwam ik erachter dat ik mijn eigen leven aan het lijden was in plaats van aan het leiden.

Een traumatische gebeurtenis aan het begin van mijn leven heeft een onbewuste overtuiging gecreëerd dat ‘overleven’ het doel was van het leven. Daardoor was ik altijd serieus, voelde me super verantwoordelijk, wilde ik alles onder controle houden en goed doen, werkte ik knetterhard en voelde ik me schuldig als ik plezier had.

De eerste stap naar een authentieke leider

Bewustzijn vormt de eerste stap op weg naar leiderschap. Heel vaak hoor je dat mensen achteraf heel dankbaar zijn voor een nare situatie, zoals een burn-out, een overlijden van een dierbare, een scheiding of iets dergelijks. Naast heel veel pijn en verdriet zorgt het namelijk ook voor een moment van stilstand. Het zorgt ervoor dat je even uit de ratrace ontsnapt. En dat kan het begin zijn van een ander leven.

Voor mij persoonlijk was mijn burn-out en daarmee stilstand een belangrijke eerste stap naar meer bewustwording. Meer bewustwording leidt tot andere keuzes en andere keuzes leiden tot andere acties en resultaten. En dat was exact wat er nodig was.

Sindsdien sta ik regelmatig even stil. Ik voel en observeer. Antwoorden en inzichten komen vanzelf bovendrijven. Dan kan ik een bewuste keuze maken: blijf ik hiermee doorgaan of ga ik het anders doen? Alles is goed.

Ons brein wil niet veranderen

Als er iets duidelijk is geworden in de coronatijd dan is het wel dat alles gaat veranderen. De wereld zal moeten resetten. Wij mogen ons voorbereiden op een andere samenleving. Wij mogen ons aanpassen.

Charles Darwin zei ooit: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.”

Zeg eens eerlijk: hoe reageer jij op veranderingen?

Veranderen is namelijk niet de basisnatuur van ons brein. Het brein wil per definitie niet veranderen. Het wil ons namelijk in de comfortzone houden. Het zorgt ervoor dat we allemaal steeds meer in de waan van de dag leven. Dit betekent dat de situatie en omgeving vaak veel meer invloed op ons heeft dan dat we zouden willen. Vaak reageren we meer dan dat we handelen op een bewuste manier. En als we niet oppassen wordt ons leven ‘overleven’.

Persoonlijk en authentieke leider

Persoonlijk en authentieke leiders hebben de vaardigheid om zichzelf te leiden in een wereld die continu verandert. Het gaat over bewust handelen conform wie jij bent, met je eigen wensen, behoeftes en waarden. Je bent trouw aan jezelf en krijgt weer de regie over je eigen leven.

Veel mensen denken overigens dat leiderschap alleen iets is voor managers. Maar ook een ouder, docent of coach is een leider. Eigenlijk zou iedereen een leider mogen zijn, een leider van zijn/haar eigen leven, maar helaas zie ik veel mensen hun leven ‘lijden’ in plaats van ‘leiden’. Heel veel mensen vergeten zichzelf de volgende vragen te stellen: ‘wie ben ik echt?’ en ‘wat wil ik nu echt?’.

Pas als je weet wie je bent, wat je wil en ook het lef hebt om stappen te zetten ben je voor mij een leider. Pas dan kun je mijns inziens oprecht iets voor anderen betekenen en anderen coachen of aansturen. Het begint dus altijd bij jezelf.

CARE, DARE & SHARE

Nu ik het toch over jou heb, misschien is dit een goed moment om jezelf een paar vragen te stellen. Hoe gaat het nu met je? En dan bedoel ik: hoe gaat het nu écht met je? Heb je plezier en voldoening in de dingen die je doet? Heb je voldoende tijd voor jezelf? Voldoende energie? Of leef je op de automatische piloot?

Vraag jezelf eens af waar het eigenlijk om gaat in het leven. Wat vind jij belangrijk?

Toen ik mezelf deze vraag stelde kwam er een heel mooi antwoord naar boven: voor mij draait het om CARE, DARE & SHARE. Dit zijn de stappen die niet alleen mij geholpen hebben met de ontwikkeling om een authentieke leider te zijn, maar ook vele anderen met wie ik het geluk heb gehad samen te mogen werken. Daarom is dit de methodiek geworden van mijn programma’s, lezingen en mijn boek ‘In 10 stappen authentiek leiderschap’.

CARE, DARE & SHARE methodiek van Leid met Lef voor de ontwikkeling van authentiek leiderschap

  • CARE draait om weten wie je bent en goed voor jezelf, anderen en je omgeving zorgen.
  • DARE draait om moed en vertrouwen. En om krachtige keuzes maken.
  • SHARE is de verbinding aangaan met je omgeving en iets kunnen betekenen voor iets of iemand.

Ik geloof dat de wereld een stukje mooier wordt met iets meer bewustzijn en meer CARE, DARE & SHARE. De wereld heeft meer authentieke leiders nodig.

Ben jij al een authentieke leider?

Inmiddels leef ik mijn leven op mijn eigen voorwaarden. Ik voel dat ik leider ben van mijn leven en ik voel dat ik leef! En hoe zit dat bij jou? Leef jij bewust of ben je aan het overleven? Ben jij al een authentieke leider?

De wereld heeft authentieke leiders en uitzonderlijke mensen nodig! De wereld heeft jou nodig. Dus heb het lef om jezelf te zijn en creëer een bijzonder leven. Voor jezelf én voor de wereld.

Hulp nodig?

Wil jij ook jouw leiderschap verder ontwikkelen? Voor jezelf of voor je team/organisatie? Kan jij ook iets meer lef en bewustZIJN gebruiken in jouw leven of carrière? Boek dan hier een persoonlijk kennismakingsgesprek met mij, dan kijken we samen hoe ik je hierbij kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *