fbpx
a
14 redenen waarom een goede ademhaling belangrijk is

Een goede ademhaling is belangrijk. Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar toch doen veel mensen het niet. Veel mensen ademen te snel en te oppervlakkig. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in rust.

Chronisch hyperventileren

We kunnen wel weken zonder eten en dagen zonder drinken, maar slechts enkele minuten zonder lucht. Iedereen weet ook dat wat we eten en drinken aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Niet alleen kwalitatief, maar ook kwantitatief. Teveel of te weinig eten en drinken is immers niet goed.

Dit geldt ook voor lucht. We weten allemaal dat de lucht die we inademen van goede kwaliteit moet zijn, maar we weten over het algemeen niet dat ook de hoeveelheid lucht van belang is. Het teveel inademen van lucht wordt ook wel chronisch overademen of hyperventileren genoemd.

Hoewel het niet wordt gezien als een ziekte, worden niet alleen je (sport)prestaties, maar ook je gezondheid ondermijnd door slechte ademhalingsgewoonten.

Veelbelovende sportcarrières worden beperkt of zelfs vroegtijdig beëindigd door overademen.

 

14 redenen waarom een goede ademhaling belangrijk is

Hieronder vind je 14 redenen waarom het belangrijk is om een goede ademhaling te hebben:

1. Een oppervlakkige ademhaling is moeilijk onder controle te houden en als het even zwaar wordt, kom je al snel lucht te kort.

2. Overademen zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen en bloedvaten

3. Een goede ademhaling zorgt voor een sterker middenrif en daardoor een diepere ademhaling.

4. Bij een goede ademhaling is je CO2 gehalte in het bloed hoger, waardoor er een betere uitwisseling plaatsvindt van O2 naar de weefsels en spieren.

5. Je verspilt minder energie door minder snel en oppervlakkig te ademen (door simpelweg minder ademhalingen per minuut).

6. Door minder oppervlakkig te ademen zijn je hart en hoofd coherent, dat wil zeggen: beter op elkaar afgestemd en in balans.

7. Een goede ademhaling geeft meer veerkracht en ontspanning EN een beter herstel!

8. Een goede en ontspannen ademhaling draagt bij aan een stil hoofd en brengt je sneller in flow

9. Het leert je ook beter naar je lichaam te luisteren om een goede balans te vinden tussen lichtere en zwaardere trainingen.

10. Je eten verteert beter als je rustig en ontspannen ademt.

11. Je kunt beter slapen als je jezelf een goede ademhaling aanleert.

12. Het helpt je om je emoties te controleren, wat erg handig is tijdens moeilijke periodes of trainingen.

13. Een rustige ademhaling met regelmatige adempauzes leidt tot een hogere productie van rode bloedcellen waardoor de zuurstofvoorziening van je lichaam en daarmee je prestatieniveau verbetert.

14. Je wordt fit en gezond ouder als je een ontspannen, goede ademhaling hebt. Mooi meegenomen, toch?

 

Zoals je ademt, leef je

In de huidige maatschappij wordt er veel van ons gevraagd. De verwachtingen worden steeds hoger en alles gaat steeds sneller. Dan is het ook niet raar dat steeds meer mensen sneller en oppervlakkiger gaan ademen. Alles gaat sneller en vaak gaat onze ademhaling hierin mee. Vaak zijn mensen hier niet bewust van. Tijd dus voor verandering!

Een ademcoach kan zien aan je ademhaling hoe het is gesteld met jou als persoon. Hoe je ademt, leef je en andersom. Leef jij onrustig en gehaast, dan zal hoogstwaarschijnlijk je ademhaling ook snel en oppervlakkig zijn.

Hoe adem jij op dit moment? Check het maar eens. Is je ademhaling snel en gehaast? Of juist rustig en diep? Adem je hoog in je borst? Of juist in je (onder)buik?

Vaak zijn we ons niet bewust van onze manier van ademhalen. Net zoals we ons niet bewust zijn hoe het eigenlijk met ons gaat.

Onze ademhaling wordt beïnvloed door veel dingen, onder andere door inspanning, emoties en overtuigingen. Zo stokt onze adem even als we schrikken. En als we gestrest zijn, dan ademen we oppervlakkig en snel. Ieder heeft zo zijn eigen adempatroon ontwikkeld. Jouw ademhaling laat dus zien hoe jij je leven leidt!

 

Goede ademtechieken helpen je even stil te staan

Onze ademhaling is levensbehoefte nummer 1. We beginnen ermee als we geboren worden en we sterven zodra we stoppen met ademhalen. Helaas wordt ons nooit geleerd hoe we goed kunnen ademen.

We gebruiken – ongetraind – nog maar 30% van onze ademcapaciteit. Toch hebben niet veel mensen direct ‘last’ van hun manier van ademen. Maar het beperkt ons wel degelijk! Onbewust spannen we spieren in ontspannen toestand aan als gevolg van stress of vastgezette emoties.

Goede ademtechnieken zorgt voor meer bewustwording en helpt je daarnaast je ademcapaciteit weer te herstellen met behulp van verschillende oefeningen en technieken. Als je de adem bewust leert besturen, kun je je lichaam en hiermee je leven weer bewust besturen.

Het is dus belangrijk om goed voor onszelf en onze ademhaling te zorgen. Verschillende ademoefeningen kunnen je helpen om je ademruimte letterlijk en figuurlijk te vergroten. Een ademcoach helpt je om weer voller en dieper te ademen met alle positieve gevolgen van dien. Het is effectief en zorgt direct voor resultaten op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Je komt weer in verbinding met jezelf.

 

Hulp nodig?

Ben jij een manager of ondernemer en wil jij ook weer goed leren ademhalen en voortaan met minder stress en meer ontspanning werken en leven? Wil jij jouw persoonlijke leiderschap naar een hoger plan tillen? Ik help je hier graag bij. 

Allereerst raad ik je aan om mee te doen met de masterclass die binnenkort gegeven wordt. Inschrijving hiervoor is helemaal gratis!